nieuws

Ontwerp Kraaijvanger Architecten Stadskantoor Gent onthuld

Architectuur

Het ontwerp voor het nieuwe duurzame stadskantoor van Gent door Kraaijvanger Architecten en SAR architecten is deze week onthult door Stad Gent.

Ontwerp Kraaijvanger Architecten Stadskantoor Gent onthuld
Stadskantoor Gent – Kraaijvanger Architecten

In 2016 kregen Kraaijvanger architecten (Rotterdam) en SAR architecten (Gent) de studieopdracht gegund. Vervolgens maakten zij het masterplan voor de duurzame renovatie en de ontsluiting van de site. Stad Gent heeft de ambitie een BREEAM Very Good- certificaat te behalen en wil daarmee een toonbeeld van duurzaamheid zijn.

Het ontwerp van deze Kraaijvanger Architecten en SAR architecten is in 2016 geselecteerd vanwege de uitgesproken, heldere en doordachte stedenbouwkundige en architecturale keuzes. Ook de sterke visie op duurzaamheid, mobiliteit en het nieuwe werken sprak Stad Gent aan.

Stadskantoor Gent - Kraaijvanger Architecten

Stadskantoor Gent – Kraaijvanger Architecten

Het definitieve ontwerp is bijna gereed. De planning is om eind 2021 het gehele nieuwe Stadskantoor in gebruik te nemen. Tegelijktijdig met de onthulling van het ontwerp publiceerde Stad Gent de openbare aanbesteding voor de bouw van het nieuwe gebouw. De bouwwerkzaamheden starten in maart 2019.

Stadskantoor Gent - Kraaijvanger Architecten

Stadskantoor Gent – Kraaijvanger Architecten

Het ontwerp

Omdat veel diensten nu verspreid over de stad liggen wilde Stad Gent deze efficiënt centraliseren in één administratief centrum. De oude bibliotheek en het huidig administratief centrum (AC Zuid) aan het Woodrow Wilsonplein worden omgevormd tot één transparant gebouw. Alle dienstverlening en loketten komen hier onder het ene dak in het nieuwe stadskantoor. Het nieuwe complex is logisch ingedeeld, helder, kindvriendelijk en optimaal toegankelijk voor alle gebruikers. Onder een nieuw ontvangstpaviljoen komt een fietsenstalling voor 1100 fietsen. Het plan voorziet ook in een meer groen en een verbeterd fietsnetwerk voor de omgeving van de locatie.

Foto's

Reageer op dit artikel