nieuws

Nominaties ARC18 Jong Talent Award bekend

Architectuur

De genomineerden kandidaten voor de Arc18 Jong Talent Awards zijn bekend! David Rademacher & Christopher de Vries, Dafne Wiegers, Daniel Venneman, Keimpke Zigterman & Daan Vulkers en Tomas Dirrix zijn de vijf genomineerde kandidaten/ duo’s.

De genomineerden zijn uit 39 voorgedragen talenten geselecteerd. De prijs is bedoeld voor een jonge ontwerper met een oorspronkelijke visie op het vakgebied en een buitengewone bijdrage aan de professie in de eerste fase van de architectonische carrière.

De Jong Talent Award wordt jaarlijks uitgereikt aan een veelbelovende jonge ontwerper onder de 35 jaar. Hij/zij onderscheidt zich door een vernieuwende visie op vakgebied, samenleving en ontwerp, én een buitengewone bijdrage aan de eerste fase van de beroepsuitoefening. Op 22 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

David Rademacher & Christopher de Vries

David Rademacher (1984) studeerde af als architect aan de ETH-Zürich in 2011.Tijdens zijn studie werkte hij voor Jo Coenen Architecten en Werkplaats Vincent de Rijk. In de periode 2011 – 2015 werkte hij voor Vogt Landschaftsarchitekten en als docent en onderzoeker aan de leerstoel van prof. Vogt voor landschapsarchitectuur aan de ETH in Zürich. In 2014 richtte hij samen met Christopher de Vries het bureau Rademacher de Vries Architecten op. Sindsdien doceerde hij aan de Berlage Instituut, Center of Advanced Studies in Architecture and Urban design en aan de Rotterdamse Academie voor Bouwkunst.

Christopher de Vries (1985) studeerde af als architect aan de Massachusetts Institute of Technology (MIT) in 2011. Tijdens zijn studie werkte hij voor West 8 en Jo Coenen Architecten. In de VS werkte hij als onderzoeker voor het New Geographies Lab aan de Harvard GSD en daarna voor Pierre Belanger bij Opsys. Tijdens zijn studie richt hij twee onderzoeksgroepen op die hedendaagse verstedelijkingsproblemen onderzochten: Urban Emergencies en thEuropean Infrastructure Lab. Tussen 2012 en 2014 werkte hij bij ZUS in Rotterdam waarna hij in 2014 met David Rademacher het bureau Rademacher de Vries oprichtte. In 2014 doceerde hij een afstudeerstudio aan de TU Delft.  Sinds 2017 is hij verbonden aan het onderzoeksplatform Future Urban Regions.

Rademacher-De-Vries

David Rademacher & Christopher de Vries

Dafne Wiegers

Dafne Wiegers (1986) studeerde Communicatie- en Informatiewetenschappen (specialisatie digitale communicatie) aan de Rijksuniversiteit Groningen en Bouwkunde (cum laude en winnaar afstudeerprijs) aan de Hanzehogeschool Groningen. Hierna begon ze aan de Master Architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Haar afstudeerproject werd genomineerd voor de Archiprix en de YTAA.

Tijdens haar studie werkte ze bij AHH architecten. Hier is ze inmiddels partner en bezig met verschillende projecten, waaronder de transformatie van het structuralistische icoon: het Centraal Beheer-kantoor in Apeldoorn.

Dafne is altijd gefascineerd geweest door de digitalisering van ons leven en wat fysieke architectuur kan leren van digitale architectuur en van game-ruimte. Ze wil aantonen dat we door goed naar games te kijken meer uit architectuur kunnen halen dan we nu doen, en dat gebouwen zo veel avontuurlijker kunnen worden. Over dit onderwerp gaat ze doceren aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. “De wereld kan net zo spannend worden als een game”.

Dafne Wiegers

Daniel Venneman

Daniel Venneman (1984) studeerde architectural history and theory aan de Technische Universiteit in Eindhoven (cum laude) en werkte bij verschillende bureau’s in binnen en buitenland. Maar al vrij vlot begon hij voor zichzelf. Dit om zich als architect/bouwer expliciet te richten op compacte, bezielde, low-impact woonvormen.

Via verschillende samenwerkingen en ondernemingen ontwikkelde hij meerdere concepten op het grensvlak van product en architectuur, waarmee hij zich ontwikkelde tot een expert in bio-based bouwen. Door tevens vanaf de eerste schetsen bijzondere aandacht te schenken aan energie, realiseert hij integrale ontwerpen met een minimale ecologische footprint.

Vanaf 2016 richtte hij het collectief “Woonpioniers” op, waarvan hijzelf de vaandeldrager is. Dit, om zich samen met andere grensverleggers nog explicieter en in de breedste zin van het woord, te richten op het wonen in de wereld van morgen.

Daniel Venneman

Keimpke Zigterman & Daan Vulkers

Daan Vulkers (1991) MSc ARB RIBA studeerde in 2015 af met een eervolle vermelding bij de leerstoel Interiors Buildings Cities aan de Faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft. Zijn afstudeerproject werd genomineerd voor de Archiprix Nederland 2016 en voor de RIBA President’s Medal 2015. In Londen haalde hij zijn Royal Institute of British Architects Part 3 aan de Kingston Universiteit.

Samen met Keimpke Zigterman richtte hij in 2012 Unknown Architects op. Daarnaast deed hij werkervaring op bij Office voor Metrolopitan Architecture (OMA) waar hij werkte aan het prijswinnende ontwerp voor het cultureel centrum The Factory in Manchester en bij Van Dongen-Koschuch waar hij werkte aan de winnende prijsvraaginzending voor het Musis Sacrum in Arnhem. Bij David Chipperfield in Londen werkte hij aan het Royal Academy of Arts Masterplan.

Sinds oktober 2017 werkt hij fulltime met Keimpke Zigterman voor Unknown Architects. Daarnaast leidde hij in het najaar van 2017 een MSc1 ontwerpstudio bij de leerstoel Interiors Buildings Cities aan de faculteit bouwkunde van de Technische Universiteit Delft.

Keimke Zigterman & Daan Vulkers

Keimpke Zigterman & Daan Vulkers

Keimpke Zigterman (1986) MSc, studeerde cello aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en het conservatorium van Amsterdam voor hij in 2016 zijn architectuuropleiding cum laude afrondde aan de Technische Universiteit Delft.

Samen met Daan Vulkers richtte hij in 2012 Unknown Architects op. Daarnaast deed hij werkervaring op bij BaksvanWengerden Architecten in Amsterdam (nu Space Encounters). Bij Sanal Architecture and Urbanism in Istanboel werkte hij aan grote publieke en infrastructure projecten. Na zijn studie werkte hij aan restauratie en transformatieprojecten en vrijstaande woningen bij Korteknie Stuhlmacher Architecten in Rotterdam.

Sinds oktober 2017 werkt hij fulltime met Daan Vulkers voor Unknown Architects. Daarnaast is hij als gastdocent verbonden aan de leerstoel Interiors Buildings Cities aan de faculteit bouwkunde van de Technische Universiteit Delft waar hij sinds het najaar van 2017 een MSc1 ontwerpstudie leidt.

Tomas Dirrix

Tomas Dirrix (° 1988) is met lof afgestudeerd aan de Architectuur Master van de TUDelft. Eerder studeerde hij in Mendrisio, Zwitserland en Ahmedabad, India. Hij heeft voor verschillende bureaus in Nederland gewerkt, waaronder voor OMA. Hij is medeoprichter van Studio Ossidiana in 2014 en leidde bijna drie jaar de onderzoeks- en ontwerpafdeling van Diederendirrix architecten in Rotterdam.

In 2017 startte hij zijn eigen architectuurpraktijk Atelier Tomas Dirrix na het winnen van de Meesterproef prijsvraag voor jonge Belgische en Nederlandse architecten, georganiseerd door de Vlaams Bouwmeester. Atelier Tomas Dirrix is gevestigd in Rotterdam en werkt met de culturele en materiële noties van het bouwen. Het maken van nieuwe organisatieprincipes, relaties en processen vormen de basis van een zoektocht naar een mogelijk nieuwe architectuur.

Tomas Dirrix

Tomas Dirrix

In 2018 ontving Tomas Dirrix de Unfair Architect Award voor het ontwerp van de tweejaarlijkse tentoonstelling en is hij geselecteerd voor de talentontwikkeling werkbeurs ​​van het Stimuleringsfonds voor zijn project ‘Possible Structures’. Tomas Dirrix geeft les aan de leerstoel Rational Architecture / Transformational Design aan de TU Eindhoven, de afdeling Interiors, Buildings, Cities aan de TU Delft.

Vanuit een onafhankelijke basis waar vindingrijke manieren van het maken van gebouwen worden verkend, zoekt Tomas Dirrix actief naar samenwerkingen, methodes van realisatie en vormen van toepassing met ontwerppartners zoals Diederendirrix architecten, en als lid van het ontwerp- en onderzoekcollectief Envisions.

 

 

Reageer op dit artikel