nieuws

Nominaties ARC18 Innovatie Award bekend

Architectuur

Nominaties ARC18 Innovatie Award bekend

Mulderblauw architecten ism Paul de Ruiter architects & Arup, Studio Daan Roosegaarde en bureau SLA ism Overtreders W zijn genomineerd voor de ARC18 Innovatie Award met respectievelijk QO Amsterdam, Windvogel en People’s Pavilion. Dat heeft de jury, onder leiding van Thijs Asselbergs, bekend gemaakt.

De drie nominaties zijn geselecteerd uit 45 inzendingen. Uit deze inzendingen heeft de jury eerst een longlist samengesteld, waar vervolgens de drie genomineerde projecten uit zijn geselecteerd. Op 22 november maakt de jury de winnaar bekend tijdens de feestelijke uitreiking van de ARC18 Awards in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

QO Amsterdam – Mulderblauw i.s.m. Paul de Ruiter architects en Arup

QO Amsterdam is een uiterst duurzaam en luxe hotel in het in ontwikkeling zijnde gebied Amstelkwartier. In opdracht van Amstelside hebben Mulderblauw, Paul de Ruiter Architects en Arup samengewerkt aan het ontwerp voor een van de eerste LEED Platinum gecertificeerde hotels van Europa. In het innovatieve ontwerp worden zoveel mogelijk kringlopen gesloten op gebied van energie, water, afval en materiaalgebruik.

Een van de meest zichtbare circulaire elementen van de ‘living building’, is de innovatieve bewegende gevel. Deze ‘intelligente façade’ bestaat uit 1638 bewegende panelen aan de buitenzijde van de ramen die, als de gast niet in de kamer is, reageren op de gewenste temperatuur in samenspel met het buitenklimaat.

beeld Muriel Janssen

Windvogel – Daan Roosegaarde

Windvogel wordt op de Afsluitdijk getest als concreet voorbeeld voor groene energie, en creëert een uniek beeld van verticale lijnen op de horizontale lijn van de Afsluitdijk. Slimme vliegers met speciaal ontworpen lichtgevende lijnen die potentieel tot 100 kW kunnen opwekken, genoeg voor 200 huishoudens.

Het project is een eerbetoon aan de in 2014 overleden Nederlandse astronaut Wubbo Ockels die zijn energieopwekkende vliegers naar de Afsluitdijk wilde brengen.

beeld Studio Roosegaarde

People’s Pavilion – 100% geleend – bureau SLA ism Overtreders W

People’s Pavilion was het icoon van circulaire economie op de Dutch Design Week 2017. Midden op het Ketelhuisplein in Eindhoven stond dit circulaire gebouw, opgebouwd uit 100% geleende materialen. Een conceptueel en bouwkundig tour-de-force en een absolute eye catcher dat bezoekers ertoe verleidde om actief te participeren in de discussies en om een mening te vormen en te delen over de circulaire toekomst.

People’s Pavilion is een experiment voor een nieuwe manier van bouwen. De ontwerpers van bureau SLA en Overtreders W wilden de voetafdruk van het paviljoen reduceren tot nul door geen grondstoffen verloren te laten gaan. Tegelijkertijd beantwoorden ze de vraag van de opdrachtgever om een tijdelijk maar indrukwekkend paviljoen te realiseren dat de circulaire toekomst ademt.

beeld Filip Dujardin

beeld Filip Dujardin

Jury

De jury van de ARC18 Innovatie Award bestaat uit voorzitter Thijs Asselbergs van Thijs Asselbergs architectuurcentrale, Pieter Stoutjesdijk van The New Makers, Marcel Bilow van Imagine Envelope, Petran van Heel van ABN AMRO en secretaris Astrid de Wilde van de Architect.

De ARC18 Innovatie Award is een initiatief van Jung en de Architect.

Bekijk de genomineerden projecten

ARC18: QO Amsterdam – Mulderblauw i.s.m. Paul de Ruiter architects en Arup

ARC18: Windvogel – Daan Roosegaarde

Reageer op dit artikel