nieuws

Nominaties ARC18 Architectuur bekend

Architectuur

Nominaties ARC18 Architectuur bekend

Benthem Crouwel Architects, Dhooge & Meganck Architectuur en dmvA architecten zijn genomineerd voor de ARC18 Architectuur Award met respectievelijk Noord/Zuidlijn Amsterdam, Camp’s Oudenaarde (B) en Huis van Lorreinen in Mechelen (B). Dat heeft de jury, onder leiding van Ellen van Loon bekend gemaakt.

De drie nominaties zijn geselecteerd uit 171 inzendingen. Uit deze inzendingen heeft de jury eerst een longlist samengesteld, waar vervolgens de drie genomineerde projecten uit zijn geselecteerd. Op 22 november maakt de jury de winnaar bekend tijdens de feestelijke uitreiking van de ARC18 Awards in de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Noord/Zuidlijn Amsterdam – Benthem Crouwel Architects

De Amsterdamse Noord/Zuidlijn verbindt via een tien kilometer lange route het noorden en zuiden van de stad met elkaar. Ruim 20 jaar ontwerpen, overleggen, boren en bouwen bracht een indrukwekkend eindresultaat: Amsterdammers, forenzen, toeristen, dagjesmensen en metro-liefhebbers kunnen nu van station Noord naar station Zuid reizen in slechts 15 minuten, via zeven overzichtelijke, ruime en lichte stations.

De stations zijn niet ontworpen als ondergrondse gebouwen, geïsoleerd van de stad, maar fungeren als openbare ruimte en als een verlengstuk van de straat. Het architectonisch concept is voor alle stations hetzelfde: de kortst mogelijke verbinding tussen perron- en straatniveau, ook bij de stations die meer dan 20 meter onder de grond liggen, en een vloeiende, continue logistieke routing die het reizigers mogelijk maakt als vanzelfsprekend hun weg te vinden.

Station Amsterdam CS: Jannes Linders

Camp’s Oudenaarde (B) – Dhooge & Meganck Architectuur

Een productiesite voor mosterd, pickles en opgelegde groenten volgens een innovatief, hedendaags abdijprincipe. Het stelt zich niet in de rij maar is een eiland in de industriële verkaveling en trekt zo het achterliggend natuurgebied naar binnen.
Door het lage budget is het vet weggesneden, wat leidt tot een gecondenseerd concept. De ´arena´ strekt zich rond uit en is de minimale verharding (draaicirkel) om te kunnen laden en lossen. De productie werd samen met de bouwheer herdacht van horizontaal naar verticaal, met als orgelpunt de mosterdtoren waar de silo’s met mosterdzaad zich bevinden. De centrale poort toont zich als een gapend gat in de massieve gevel die bestaat uit een ritmisch geheel van panelen.

De mosterdtoren staat symbool voor het resultaat van twee jaar ontwerpend onderzoek en het vernieuwde, verticale productieproces. De architectuurtaal is verrassend eenvoudig, sacraal en reminiscerend: een gedachte aan een verschijnsel uit het verleden. Geen vierkante meter teveel, geen voeg te weinig. De gevels vertalen letterlijk de binnenkant van het gebouw. De voorzijde herbergt enkel stockage die UV gevoelig is, de achterkant is helemaal opengewerkt naar de achterliggende natuur ten voordele van de werkruimte waar geproduceerd wordt. Geen typische gesloten voedselveilige doos, maar een open plek met als centrale hart de helixtrap die wederzijdse ontmoetingen induceert.

foto Frederik Vercruysse

Huis van Lorreinen – dmvA architecten

Huis van Lorreinen was enkele jaren geleden een bouwvallige plek op de Grote Markt in Mechelen. Er werd dmvA gevraagd om deze hoek te transformeren en zo het straatbeeld op te frissen. Bij dit project werd belang gehecht aan de stedenbouwkundige integratie met respect voor de historiek van het gebouw, waarbij kwalitatief wonen het uitgangspunt was.

Om het ritme van de straat niet te verstoren, werd de opeenvolging en vorm van de oorspronkelijke gevels behouden. dmvA besloot om de binnenruimtes niet zelf in te richten, maar de bewoners de flexibiliteit te geven om hun woning zelf in te vullen naargelang hun behoeften.

Jury

De jury van de ARC18 Architectuur Award bestaat uit voorzitter Ellen van Loon van OMA, Dirk Peters van Barcode Architects, Mariet Schoenmakers, zelfstandig stedebouwkundige, Marten Kuijpers van Het Nieuwe Instituut, Paul van Bergen van DGMR en secretaris Harm Tilman van de Architect.

De ARC18 Architectuur Award is een initiatief van Tarkett en de Architect

Bekijk de genomineerde projecten

Reageer op dit artikel