nieuws

Nicholas Grimshaw wint RIBA Royal Gold Medal

Architectuur

Nicholas Grimshaw wint RIBA Royal Gold Medal
Sir Nicholas Grimshaw. Beeld: Rick Roxburgh

Nicholas Grimshaw (78), pioneer van High-Tech-architectuur, heeft de RIBA Royal Gold-medaille van 2019 gewonnen als erkenning voor zijn levenswerk. Zijn meest bekende werk is de internationale terminal op Waterloo Station in Londen en het Eden Project in Cornwall.

De medaille is de hoogste architectuuronderscheiding in het Verenigd Koninkrijk.  De ‘revolutionaire en transformatieve’ architect voegt zich bij een schitterend pantheon van Royal Gold Medalists waaronder Zaha Hadid (2016), Frank Gehry (2000), Norman Foster (1983), Frank Lloyd Wright (1941) ) en George Gilbert Scott (1859).

Grimshaw richtte zijn eigen praktijk op in 1980 (toen Nicholas Grimshaw & Partners later Grimshaw Architects) die 15 jaar met Terry Farrell had gewerkt. Hij heeft projecten over de hele wereld gebouwd – van fabrieken voor Herman Miller, tot flats in Camden Town en een spa in het historische Bath.

Tegenwoordig telt  zijn praktijk meer dan 600 medewerkers en heeft het bureau kantoren in Los Angeles, New York, Londen, Doha, Dubai, Kuala Lumpur, Melbourne en Sydney.

Grimshaw: ‘Ik ben heel blij om te horen over de gouden medaille en wil graag degenen bedanken die mijn nominatie hebben gesteund. Mijn leven – en dat van de praktijk – is altijd betrokken geweest bij experimenten en ideeën, vooral rond duurzaamheid. Ik heb altijd het gevoel gehad dat we de technologie van het tijdperk waarin we leven moeten gebruiken voor de verbetering van de mensheid. ‘Ik wil graag iedereen bedanken die ooit op kantoor heeft gewerkt om een bijdrage te leveren aan onze ideeënbank en om het een plezierige en humanistische plek te maken.’

RIBA-president Ben Derbyshire zei: ‘Hij is verantwoordelijk voor een buitengewoon aantal gebouwen en infrastructuurprojecten van internationale betekenis, en voor de continue ontwikkeling van een architectuur die technologie centraal stelt in de esthetiek. ‘Zijn invloed op de architectuur gaat verder dan zijn werk als beoefenaar. Hij is een opvoeder, kampioen voor het Britse architectenberoep en voor cultuur op grotere schaal. Hij is een inspiratie voor een toekomstige generatie architecten en zijn erkenning met deze Koninklijke gouden medaille is al vergevorderd. ‘

De Royal Gold Medal wordt begin 2019 tijdens aan Grimshaw uitgereikt.

Bron: Architects Journal

Lees meer over de eerdere winnaars

Reageer op dit artikel