nieuws

MOPET ontwerpt warmtecentrale in Hengelo

Architectuur

MOPET ontwerpt warmtecentrale in Hengelo

MOPET architecten is door de gemeente Hengelo geselecteerd om het ontwerp van de Decentrale Energie Centrale (DEC) voor stadswarmte te maken. Het ontwerp van het bureau herinnert aan de voormalige metaalindustrie.

Toelichting: MOPET architecten

De terreinen van de metaalfabrieken in Hengelo-Zuid worden herontwikkeld naar een nieuwe woonwijk, met de Laan Hart van Zuid als ruggengraat. De centrale DEC Noord, zoals het gaat heten, ligt aan deze laan en voorziet de nieuwe wijk van stadswarmte. In het gebouw wordt de restwarmte van Akzo Nobel verhoogd naar 70°C. Vandaar stroomt het naar de afnemers in de wijk.

MOPET architecten

Beeld: MOPET architecten

Lokaal icoon

In de fabrieken van Stork en Dikkers werden grote ketels en turbines gemaakt. DEC Noord voegt zich met zwarte stalen gevels en een markante schoorsteen in het DNA van het vroegere fabriekenlandschap.

Energieneutrale stad

Hengelo werkt aan een energieneutrale stad en zet daarbij in op gasloze netwerken en warmtenetwerken. DEC Noord is een belangrijke stap in de overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energie en gasloos wonen. De warmtecentrale moet in maart 2019 in gebruik worden genomen.

Projectgegevens:

Naam Project: DEC-Noord
Locatie: Laan Hart van Zuid, Hengelo
Programma: energiecentrale stadswarmte
Architect: MOPET architecten, Amsterdam
Opdrachtgever: Warmtenetwerk Hengelo b.v.
Aannemer: Haafkes, Goor
Gevelbouw: Leebo, Nieuwkuijk
Constructeur: Bartels Ingenieursbureau, Apeldoorn
Bouwmanagement: Timmerman Bouwmanagement, Nieuwleusen
Ontwerp: 2017-2018
Oplevering: januari 2019
BVO: 450m2

Meer resultaten van MOPET

Reageer op dit artikel