nieuws

Mecanoo wint samen met Metaform prijsvraag Velodrome Luxemburg

Architectuur

Mecanoo wint samen met Metaform prijsvraag Velodrome Luxemburg
Impressie: Mecanoo

Mecanoo en Metaform uit Luxemburg zijn de winnaars van de prijsvraag voor het ontwerp van een Velodrome (wielerbaan) en een multi-sportcomplex in Mondorf-les-Bains, Luxemburg.

Het winnende plan van Mecanoo en Metaform bestaat uit een velodrome, een sportcentrum en een zwembad. De grootste uitdaging lag volgens de ontwerpers in het samenbrengen van de drie functies in een gebouw. Tegelijkertijd moet het ontwerp dienen als architectonisch herkenningspunt voor de stad en daarnaast ook nog eens rekening houden met de omgeving.

Velodrome Mecanoo

Beeld: Mecanoo

Oplopend

Mecanoo bedacht samen met Metaform een oplopend landschap waarmee de basis wordt gelegd voor het complex en een ondergrondse ruimte ontstaat waarin veel sporten hun plek kunnen krijgen. Met deze keuze voor het ontwerp komen de ontwerpers tegemoet aan het gestelde budget en zorgt het voor minimalisering van het materiaalgebruik en verbetert de energieprestatie van het gebouw.

Impressie Mecanoo

Beeld: Mecanoo

Entree

De hoofdingang komt aan een centraal plein en is te voet te bereiken. Het plein zorgt voor de verbinding tussen parkeerplaats, sportcomplex en de locatie van een toekomstige school. Een, volgens de architecten, eenvoudige en heldere geometrie wijzen bezoekers, sporters, studenten en de werknemers, de weg naar de drie hoofdfuncties van het gebouw.

De begane grond vormt voornamelijk het sportgedeelte, de eerste verdieping is voor de bezoekers van de wielerhal en het zwembad. Drie tunnels zorgen voor de bereikbaarheid naar de Velodrome, een vanuit de lobby, een vanuit de kleedkamers en een vanuit de kantoren van de Luxemburgse Fiets Federatie. Op de eerste verdieping fungeert de hoofdcafetaria als verlengstuk van de lobby en vormt een verbinding tussen de verschillende functies van het complex.

Velodrome Mecanoo

Beeld: Mecanoo

Zweven

De door groen bedekte wielerbaan ligt op de fundering van het gebouw en vormt hiermee geen onderbreking in het omliggende landschap. De velodrome is gemakkelijk herkenbaar en lijkt door zijn eenvoudige silhouet vanaf de nabijgelegen snelweg te zweven. Het achterliggende landschap blijft zichtbaar door een volledig glazen hal.

Bron: Mecanoo

Meer over Metaform en Mecanoo

 

Foto's

Reageer op dit artikel