nieuws

Dick van Mourik 10 oktober 1921 – 17september 2018

Architectuur

Dick van Mourik, oprichter van architecten Van Mourik is op 17 september overleden. Van Mourik startte het bureau op in 1955 en begon met kleine opdrachten, verbouwingen, interieurs, nieuwbouw van woningen, vaak voor vrienden en bekenden. Ondanks zijn latere bekendheid door het ontwerpen van grote projecten, behield hij zijn liefde voor de bescheiden, kleinere projecten.

Dick van Mourik 10 oktober 1921 – 17september 2018

De doorbraak voor het bureau kwam na de opgave voor het ontwikkelingslaboratorium van IBM in Uithoorn. Het computerbedrijf was toonaangevend binnen de toen opkomende computertechnologie en wilde dat in de architectuur van zijn vestigingen tot uitdrukking brengen. Het ontwerpen aan deze opgave speelde zich daarom binnen een technische innovatieve, internationale context af. Het weidse polderlandschap, gekozen vanwege de nabije ligging van Schiphol, was een perfecte omgeving om dit uit te dragen.

Van Mourik IBM

Beeld via architecten van Mourik

Essentie van een opgave

De mentaliteit, die toen in zijn bureau ontstond, heeft Dick altijd vastgehouden en aan zijn opvolgers doorgegeven: in een hecht team zoeken naar de essentie van een opgave en optimale functionaliteit, naar innovatieve oplossingen, gebruik maken van de context, in een integrale benadering.

Dick creëerde een voedingsbodem waarin op deze manier gewerkt werd en waarbij degenen die het begreep en hij vertrouwde een enorme vrijheid kregen. Hij inspirerende, stuurde, corrigeerde,  vervulde een regisserende rol en liet zich verrassen door wat er ontstond.

IBM Van Mourik

Beeld via architecten van Mourik

Nadat hij zich op zijn 74e vrijwillig als directeur terugtrok, bleef hij zich interesseren voor wat er in het bureau gebeurde. Eerst kwam hij geregeld langs, later toen dat niet meer ging, al ver boven de 90 ontving hij ons in zijn prachtige huis, hij liep je nooit voor de voeten, maar luisterde en zijn enthousiasme inspireerde ons tot nog maar enkele weken geleden.

Bron: www.architectenvanmourik.nl

Reageer op dit artikel