nieuws

Studenten ontwerpen verticale boerderij in Bijlmerbajes

Architectuur

Studenten ontwerpen verticale boerderij in Bijlmerbajes

Veertien internationale studententeams van de Wageningen Universiteit strijden om het beste ontwerp voor een Groene Toren in het project Bajes Kwartier.

Een innovatief, hip en doordacht plan voor de herontwikkeling van één van de torens van de voormalige Bijlmerbajes moet Amsterdammers interesseren in de productie van gezond en duurzaam voedsel, waarbij innovatie en duurzaamheid centraal staan. Op 28 augustus 2018 presenteren de teams hun plannen.

Bajes Kwartier Ontwikkeling (een samenwerking van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM, AT Capital en Cairn) wil het Bajes Kwartier omtoveren tot een nieuwe, energieneutrale wijk. De voormalige Vrouwentoren wordt een verticaal park met verticale landbouw.

De ontwerpen worden beoordeeld door een jury bestaande uit Nona Yehia van Vertical Harvest (Youtube, 3.58 min), Beatrix Alsanius (Swedish University of Agricultural Sciences), Jago van Bergen (Van Bergen Kolpa architecten), Michiel Klompenhouwer (Rabobank) en wordt voorgezeten door Aart Oxenaar van de Gemeente Amsterdam.

De Student Challenge ‘Design the Ultimate Urban Greenhouse’ is opgezet door Wageningen University & Research in samenwerking met Rabobank’s Banking for Food Inspiration Center, Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions, Klasmann-Deilmann, Bajes Kwartier Ontwikkeling en Fabrications.

Herontwikkeling Bijlmerbajes

Het Bajes Kwartier moet door zijn ontwerp het leven van zijn bewoners met gemiddeld drie jaar verlengen. Projectontwikkelaar AM won in september 2017 de door het rijk uitgeschreven tender voor herontwikkeling van de Bijlmerbajes. Er dongen vijf consortia mee in deze tender. De voormalige gevangenis werd in oktober 2016 door het Rijksvastgoedbedrijf in te koop gezet. Eerder maakte gemeente Amsterdam al bekend minimaal 1.000 woningen op het gevangenisterrein te willen realiseren.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

 

Bekijk de plannen van de vijf consortia

 

 

 

Reageer op dit artikel