nieuws

Steven Holl wint de ‘Future Campus – University College Dublin’

Architectuur

Steven Holl Architects is de winnaar van ‘Future Campus – University College Dublin’. Het bureau versloeg hiermee de Nederlandse inzending van UNStudio.

Het ontwerp van het team van Steven Holl Architects richt zich op plaats en ruimte, reflecterend op de geschiedenis en kwaliteit van de locatie en projecterend op de toekomst met inspirerende ruimte voor het hoogste niveau van onderwijs. Het plan verwijst naar zeven nieuwe vierhoeken van een open groene ruimte, bedoeld om de historische kenmerken en bossen van de campus te versterken.

steven-holl-architects-Dublin Campus

Een nieuwe voetgangersgebied, wordt voorzien van overkappingen met zonnecollectoren die op hun beurt de infrastructuur vormen van een energienetwerk.

Cafés en sociale ruimtes bevinden zich langs de paden, landschapsruimten worden voorzien van wateropvangbassins, regen- en windbeschermde zitgedeeltes en historische bomen. Het centrum, gelegen aan een plein en een reflecterend zwembad, vertoont prismatische vormen geïnspireerd op de geologie van het Unesco-werelderfgoed, de Giant’s Causeway.

Het auditorium weerspiegelt de vorm van de iconische watertoren van 1972 van UCD; de torens van het Centrum reageren op de vijfhoekige pijler van de watertoren.

steven-holl-architects-Dublin Campus

Het centrum is bedoeld om creatieve samenwerking en interactie aan te moedigen en stelt studenten, faculteitsleden en bezoekers in staat  om via glazen wanden in maker- en klaslokalenruimtes te kijken, maar ook stilte respecteert door ruimte te bieden voor concentratie.

Het winnende team bestaat verder uit Kavanagh Tuite Architects, Brightspot Strategy, Arup, HarrisonStevens en Transsolar.

Lees ook:

Reageer op dit artikel