nieuws

Smart building Edge Grand Central, Berlijn wordt gebouwd door BAM

Architectuur

Het Nederlandse Edge Technologies heeft BAM Deutschland de opdracht gegeven Edge Grand Central te bouwen. Het gebouw van negen verdiepingen voor meerdere huurders is ontworpen door het Berlijnse architectenbureau Bolwin Wulf Architekten Partnerschaft. Het gebouw komt ten noordwesten van het centraal station van Berlijn te liggen.

Smart building Edge Grand Central, Berlijn wordt gebouwd door BAM
Edge Grand Central Berlijn

Edge Grand Central in Berlijn is het tweede project in de portfolio van Edge Technologies (een dochteronderneming van OVG),  van een nieuwe generatie ‘smart buildings’. De gebouwen minimaliseren het gebruik van energie en beperken daarmee de exploitatiekosten tot een minimum. Het zal het slimste gebouw van Duitsland, worden  dankzij een complex EdgeTechnologies-platform, dat een state-of-the-art IP-kernnetwerk (een zogenoemde backbone) en een smart-building-applicatie omvat.

Het gebouw van negen verdiepingen voor meerdere huurders is ontworpen door het Berlijnse architectenbureau Bolwin Wulf Architekten Partnerschaft. Het biedt circa 22.600 m2 flexibele kantoorruimte, alsmede tachtig parkeerplaatsen. BAM Deutschland (het Duitse utiliteitsbedrijf van de Koninklijke BAM Groep) is inmiddels gestart met de bouwwerkzaamheden en verwacht het project voorjaar 2020 op te leveren.

Europacity

Het gebouw maakt deel uit van Europacity, de jongste stadswijk van Berlijn,  een gebied van 61 hectare rond het belangrijkste vervoersknooppunt van de stad, Berlin Hauptbahnho. Door locaties te kiezen met uitstekend openbaar vervoer en voldoende publieke voorzieningen op loopafstand, bevordert Edge Technologies naar eigen zeggen ‘actief duurzame mobiliteit’.

Uitgaand van de strikte duurzaamheidsstrategie heeft Edge Grand Central al van de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen (DGNB) vóór oplevering het Platinum-certificaat ontvangen. Het is tevens het eerste gebouw (kern en gevel) in Duitsland dat het niveau Goud bereikt op basis van de Well Building Standard.

Reageer op dit artikel