nieuws

Oslo bouwt ‘de stad van de toekomst’

Architectuur

Oslo Airport Gardermoen wordt omgevormd tot de stad van de toekomst. Dat staat in plannen die door de Noorse bureaus Haptic Architects en het Nordic Office of Architecture zijn ontwikkeld.

Oslo Airport City moet op een gebied van 370 hectare naast de huidige luchthaven worden gebouwd. De nieuwe locatie moet voldoen aan alle vereisten die van de stedelijke omgeving van de toekomst – onder meer beloopbaarheid en duurzaamheid – worden verwacht.
De originele plannen voor Oslo Airport werden door Nordic Office of Architecture al in de jaren negentig van de voorbije eeuw uitgewerkt, maar werden recent door Haptic aangepast.

Groeiregio

De nieuwe stad moet de reiziger alle mogelijke accommodatie – van hotels, vergadercomplexen en andere zakelijke infrastructuur tot kansen voor ontspanning zoals zwembaden, fietsroutes en andere facetten van de vrijetijdsbesteding – aanbieden. Al die mogelijkheden moeten met een korte treinrit vanuit de luchthaven toegankelijk zijn.

 

Voetganger

Geïnspireerd door het plan van de regering om ten laatste tegen het einde van het volgende decennium op commerciële routes met elektrische vliegtuigen te vliegen, moet de nieuwe luchthavenstad een aantal intelligente en duurzame functies omvatten. De nieuwe stad moet uitsluitend door hernieuwbare energiebronnen worden gevoed. Oslo Airport City wordt tevens een gebied met absolute prioriteit voor voetgangers. De enige voertuigen die in de stad zijn toegestaan, zijn zelfrijdende wagens.

Dertig jaar

De bouw van de stad begint volgend jaar. De realisatie van het hele project zal naar verwachting dertig jaar in beslag nemen.

Lees meer bij de bron

Reageer op dit artikel