nieuws

Korfker Architecten ontwerpt horecapaviljoen Emmeloord-Centrum

Architectuur

Korfker Architecten ontwerpt horecapaviljoen Emmeloord-Centrum

Korfker Architecten uit Emmeloord heeft de door gemeente Noordoostpolder uitgeschreven prijsvraag voor het ontwerp van het horecapaviljoen in Emmeloord-Centrum gewonnen. Met de bouw van ‘Noest’ wordt in de loop van 2019 begonnen.

Het ontwerp van het horecapaviljoen is geïnspireerd op de unieke geschiedenis van de Noordoostpolder, daar waar pioniers in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw een nieuwe samenleving opbouwden. ‘Noest’ staat voor het onverzettelijke karakter van de polderpionier.

Noest Korfker Emmeloord. Beeld Henk van de Giessen

Beeld: Henk van de Giessen

De architectuur van het paviljoen verwijst naar de allereerste polderbebouwing, de karakteristieke houten barakken. Deze maakt Korfker zichtbaar als iconisch volume met een duidelijke richting naar de Nagelerweg als as van het stadskruis, typerend voor het op de tekentafel ontstane Emmeloord. In zijn massa vormt het paviljoen een wand die het cultuur- en horecaplein op een natuurlijke wijze kadert. De krachtige vorm opent zich in de lengterichting en transformeert tot een kasachtig volume op de kop. Een vormontwikkeling die op een uitgesproken en tegelijk ingetogen wijze de ontwikkeling van de polder verbeeldt en refereert aan de moderne vormen van landbouw.

Noest_Korfker_Emmeloord_3

Beeld: Henk van de Giessen

Materialisatie

Ook de materialisatie gaat de verbinding aan met de poldergeschiedenis. De gevel wordt bekleed met hergebruikt duurzaam hout dat eerder verweerd is geraakt. Deze houten gevelbekleding loopt ook door in het dak zodat de vorm abstract en krachtig is en tegelijk herkenbaar als moderne architectuur. Als tegenhanger van het hout wordt de gevel doorsneden met glas als materialisatie van de toekomst. Op deze manier ontstaat een maximaal transparant volume met een herkenbare vormentaal die in zijn textuur rust en eenvoud uitstraalt.

Noest_Korfker_Emmeloord

Beeld: Henk van de Giessen

Hand in hand met horecaconcept

De  indeling van het horecapaviljoen  is zo ontwikkeld  dat het meebeweegt met het ritme van  de dag. Een kas biedt een beschutte plek voor de buitenbeleving buiten het terrasseizoen. De open structuur van het gebouw met de grote vides creëert een uitnodigende ruimte voor levendig gebruik. Beneden en boven staan  in verbinding met elkaar. Door de koppeling met de kelder met microbrouwerij en de open keuken wordt het ambachtelijke van de bereiding van eten en drinken onderstreept. Op die manier versterkt het gebouw het horecaconcept.

Noest-Korfker_Emmeloord

Beeld: Henk van de Giessen

Projectgegevens

Project: Horecapaviljoen Noest
Locatie: Emmeloord
Programma/functie: Horeca
Ontwerp: Architectenbureau Korfker Architecten
Projectarchitect: Gerben ter Horst
Projectteam: Gerben ter Horst, Robin Frings en Harm Korfker
Opdrachtgever(s): KvLg Ontwikkeling B.V.
Hoofdaannemer: Bouwbedrijf Doorn Emmeloord
Oplevering: juni 2020
Visualisatie: Henk van de Giessen

Reageer op dit artikel