nieuws

Jean Nouvel ontwerpt congrescentrum Heizel

Architectuur

Jean Nouvel ontwerpt congrescentrum Heizel
Neo, Brussels, een ontwerp van Jean Nouvel

Het congrescentrum NEO II op de Heizel in Brussel waarbij ook een hotel hoort, wordt gebouwd door het consortium Cofinimmo / CFE. Jean Nouvel tekende het ontwerp.

NEO II is de tweede fase voor de herinrichting van de Heizelvlakte en vormt eigenlijk de kern van het hele NEO-project. Het moet Brussel als internationale congresstad voor evenementen en seminaries op de kaart zetten. Het congrescentrum krijgt een plenaire zaal met 5.000 plaatsen naast andere congresruimtes en zalen van uiteenlopende omvang. Ook wordt voorzien in catering- en tentoonstellingszones en komen er rustige plekken voor informele ontmoetingen. Het gebouw wordt uitgerust met de meest geavanceerde technologie en krijgt via een nieuwe voetgangersbrug een rechtstreekse verbinding met Paleis 2 van Brussels Expo.

In de visie van Ateliers Jean Nouvel wordt het congrescentrum een soort terrasvormig georganiseerde lichtbak opgetrokken uit glas en staal. Het dak is een hangende tuin die toegankelijk zal zijn voor deelnemers aan de congressen en voor klanten van het hotel. Het hotel wordt gebouwd aan de Keizerin Charlottelaan en zal ongeveer 250 kamers tellen. Het biedt rechtstreeks toegang tot  het congrescentrum. De exploitatie komt in handen van NH Hotels.

Naast Cofinimmo / CFE was ook het consortium (Willemen / CIT-Blaton / Dewaele / Jan De Nul, met als architect het Deense Henning Larse in de running om NEO II te bouwen. Als het verliezende consortium geen beroep aantekent tegen de beslissing kan de aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning vrij snel gebeuren.

Wanneer de bouw van NEO II effectief kan beginnen, is nog niet duidelijk. Brussel wil de bouwkosten grotendeels financieren met het bedrag dat vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco moet betalen om het shoppingcenter in het kader van NEO I te mogen bouwen. Het bedrijf wil dat enkel doen indien er zekerheid is dat ze effectief kunnen bouwen. Voor NEO I dreigt immers veel vertraging omdat Brussel mogelijk een deel van de voorbereidende procedure voor ruimtelijke ordening moet overdoen.

Bron: Bouwkronie.be

Lees meer over Jean Nouvel

Architectuur

 

Reageer op dit artikel