nieuws

Bewonerservaringen getransformeerde panden Haagse Binckhorst

Architectuur

In de Haagse Binckhorst worden leegstaande kantoorpanden, waaronder het oude Sdu-gebouw en de zes KPN-kantoorcomplexen aan het Maanplein getransformeerd tot appartementen. De transitie van werk- naar woongebied blijkt echter geen simpele zo schrijven de eerste bewoners in het AD afgelopen weekend.

Aan het woord komen Sanne Storm en Gene Smith. Zij betrokken een huurappartement van 1500 per maand in het project MAAN, de voormalige KPN kantoorcomplexen. De locatie bevalt het stel goed. Het uitzicht vanaf de vierde etage is boven verwachting. Over de transformatie van kantoor naar wooncomplex is het stel minder tevreden. ‘Die is net echt gelukt’, stelt Sanne. ‘We hebben dit appartement gekozen op basis van bouwtekeningen. Toen we de sleutel kregen bleek het complex en de woning op verschillende aspecten niet overeen te komen. Zo is bijvoorbeeld het balkon drie keer kleiner, kan het raam in de slaapkamer niet open, werkt het ventilatiesysteem niet goed, de lift gaat niet tot de bovenste verdieping en er zit nu al schimmel in de badkamer. Terwijl het niet is opgeleverd. Inmiddels wordt naar de klachten gekeken en is er een nieuw raam besteld, zo laat de woordvoerder van Verwey Vastgoed weten.

Woningen

In totaal moeten de komende jaren op de Binckhorst zeker 5.000 woningen worden gerealiseerd. Zeventig huurwoningen aan het Maanplein zijn inmiddels opgeleverd, daar komen binnenkort nog zo’n 180 appartementen bij. Ook in het voormalige kantoorcomplex van uitgeverij Sdu aan de Binckhorstlaan worden momenteel appartementen, penthouses en maisonnettes gerealiseerd. Op hetzelfde Binck Eiland, achter het kantoorgebouw, komen 46 herenhuizen (koop). Zo’n zeventig procent daarvan staat onder optie. Daarachter worden nog eens twee appartementencomplexen gerealiseerd en twee straten verder, aan de Junostraat, komen zelfbouwkavels.

Dit alles is mede mogelijk doordat de rijksoverheid de Binckhorst heeft uitgeroepen tot experimenteergebied voor de Omgevingswet. De nieuwe wet maakt het makkelijker om bijvoorbeeld woningbouwprojecten te ontwikkelen; regels rondom onder meer cultureel erfgoed, gebouwen en infrastructuur zijn ‘versoepeld’.

Sabrina Lindemann volgt de ontwikkelingen in het gebied op de voet. Met haar projectbureau OpTrek onderzoekt de ‘urban curator’ stedelijke transitiegebieden in Den Haag. ‘De authentieke Binckhorst onderscheidt zich van andere wijken door haar ruige, robuuste karakter’, legt ze uit. ‘Dat vind je terug in de mix van industriële- en bedrijfsgebouwen, maar ook in de mix aan mensen. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat de gemeente nu alles gladstrijkt en hier een Vinexwijk ontstaat? Daar moeten we voor waken.”

Lees meer bij de bron

Meer resultaten over de Haagse Binckhorst

 

Reageer op dit artikel