nieuws

Depot Boijmans mag niet meer kosten

Architectuur

Depot Boijmans mag niet meer kosten

De bouw van het nieuwe kunstdepot van Boijmans van Beuningen in Rotterdam kent na een jaar zoveel tegenvallers dat de post onvoorzien op is. Het spiegelende depot, een ontwerp van MVRDV, verrijst middenin het Museumpark. De totale kosten bedragen rond de 60 miljoen euro.

Nadere funderingstests wezen uit dat die geen probleem vormen voor het project, maar ze kostten wel veel tijd en geld: 4,2 miljoen euro. Besloten is nu dat opdrachtgevers gemeente Rotterdam, Museum Boijmans van Beuningen en Stichting Verre Bergen 2,9 miljoen voor hun rekening nemen, de rest betaalt aannemer BAM. De gemeente zegt blij te zijn dat het conflict zonder tussenkomst van de rechter is opgelost. De ‘stroppenpot’ van het project heeft daarmee de bodem bereikt.

De post onvoorzien staat zelfs drie ton in de min, voor verdere tegenvallers is geen ruimte meer. Kostenoverschrijdingen ontstonden nadat vorig jaar forse paalafwijkingen werden geconstateerd van rond de 40 centimeter.

Aannemer en leverancier moeten betalen

Aannemer en leveranciers moeten ook betalen voor een extra onderzoek naar de vijf bollenvloeren die in het Depot waren voorzien. Dit onderzoek was nodig na de instorting van een parkeergarage in Eindhoven. Op basis van de onderzoeksresultaten is besloten tot aanpassing van de vloeren. Die krijgen extra wapening en hogere betonkwaliteit, de tweede verdiepingsvloer wordt uitgevoerd zonder bollen.

Kosten hiervan zijn begroot op 1,6 miljoen euro. Daarmee is de post onvoorzien van het project met drie ton overschreden. Na de zomer moet hiervoor oplossing zijn gevonden.

Bron: Cobouw.nl

Resultaten voor depot Boijmans

Resultaten voor mvrdv

Reageer op dit artikel