nieuws

Stadskantoor Hasselt klaar voor gebruik

Architectuur

Stadskantoor Hasselt klaar voor gebruik

Deze zomer verhuizen de stadsdiensten van Hasselt naar een nieuw multifunctioneel kantoorgebouw. Op maandag 27 augustus opent het stadskantoor officieel de deuren. Het werd ontworpen door Jaspers-Eyers Architects, UAUcollectiv en Architectenbureau Michel Janssen.

Het project heeft een totale oppervlakte van 17.000 m², waarvan 14.800 m² nieuwbouw. Het gebouw biedt plaats aan 500 personeelsleden van het OCMW en de stad Hasselt. Inzake architectuur valt de schuine spiegelwand op van 900 m² groot. De spiegelwand was één van de blikvangers in het ontwerp van het Hasseltse stadskantoor. Met de reusachtige spiegel wilden de ontwerpers de openheid van het bestuur in de architectuur vertalen.

TIP: Wil je het Stadskantoor in Hasselt bezoeken? Meld je dan nu aan voor het gratis projectbezoek >
Onder andere de opdrachtgever en architect vertellen je meer over dit bijzondere project.

Het nieuwe stadhuis is dynamisch opgebouwd en verrast voorbijgangers afhankelijk vanuit welke richting ze het gebouw voorbijwandelen. Als je vanuit de ene straat komt, dan ervaar je het als een houten gevel. Als je vanuit een andere straat komt, dan ervaar je de gevel als transparant. Ook de lucht projecteert zich op de gevel van het hoofdgebouw. Het werd ontworpen door Jaspers-Eyers Architects, UAUcollectiv en Architectenbureau Michel Janssen. Belgo Metal CW bouwde de gevels van het nieuwe stadhuis van Hasselt, samen met Democo/Kumpen en Jaspers & Eyers.

Hasselt Stadskantoor

Isolatie

Voor de gevelisolatie werden de Kooltherm K15 Vliesgevelplaten van Kingspan Insulation gebruikt. “Met deze resolschuim isolatieplaat is het mogelijk om 40% dunner te bouwen ten opzichte van minerale wol. Dankzij de dunne gevels heeft het nieuwe stadhuis een betere verhouding tussen de bruto en netto oppervlakte. Een ander voordeel is dat er meer daglicht in het gebouw kan treden. Het geïntegreerde regenscherm van zwart aluminium composiet maakt de gevels vochtbestendig en zorgt voor een esthetische meerwaarde indien wordt gewerkt met een open voeg systeem. De isolatieplaten in het Hasseltse stadhuis hebben immers een lambdawaarde van slechts 0,021 W/m·K, en dat is opmerkelijk beter dan andere isolatiematerialen Voorts worden geothermische warmtepompen gebruikt en is het dak voorzien van zonnepanelen. Ook kan het bouwwerk rekenen op een optimaal hergebruik van regenwater,” zegt Roeland Mondelaers van Kingspan Insulation.

Lees meer bij de bron (bouwkroniek.be)

Reageer op dit artikel