nieuws

Render Ster: Marine-doc Estate

Architectuur

Onze virtuele Render Ster gaat dit keer naar ‘Marine-doc Estate’, een groen landschapspark waarin voormalige rivierschepen op het land worden getild en worden getransformeerd tot exclusieve en duurzame woningen.

Het idee voor ‘Marine-doc Estate’komt van Enterprise Partner, Studio Komma, Studio Kees Marcelis en Buro Poelmans Reesink. Het consortium is inmiddels in gesprek, zowel nationaal als internationaal, met gemeenten en overheden die plek kunnen bieden aan dit woonconcept.

Marine-Doc Estate Render Ster

Het plan biedt een tweede leven voor vrachtschepen die aan het eind zijn gekomen van hun economische levensduur. De Kempenaar is zo’n vrachtschip. Eens een trots icoon van de Nederlandse binnenvaart met een lengte van 60 meter of meer. Destijds functioneel en zeer robuust gebouwd, nu moeten deze schepen steeds vaker plaatsmaken voor grotere en efficiëntere rivierschepen. Voor de Kempenaar rest dan vaak alleen nog de sloophamer. Marine-doc Estate speelt hierop in door het casco van de authentieke schepen te behouden, te verduurzamen en ze een plek te geven in een nieuwe omgeving.

Elk schip wordt getransformeerd tot een comfortabele woning, die optimaal gebruik maakt van de bijzondere ruimtelijkheid die binnen het casco aanwezig is. Het woningontwerp conserveert de oorspronkelijke vormgeving, waardoor iedere woning zijn kenmerkende maritieme waarde behoudt. Door het interieur te vouwen rondom een aantal patio’s, ontstaat een woonlandschap met volop ruimte voor individualisering. De zuidkant krijgt grote gevelopeningen, terwijl de noordzijde relatief gesloten blijft om de intimiteit te behouden. Bovenop de woningen ligt een multifunctioneel dakterras met een alzijdig uitzicht over het landschapspark.

Marine-Doc Estate Render Ster Marine-doc Estate Render Ster

Binnenvaartschepen in een landschapspark

Een ‘estate’ huisvest 6 tot 14 maritieme woningen, wordt ingepast in een bestaand cultuurlandschap, en bevindt zich in de nabijheid van open water. De cultuurhistorische en landschappelijke kwaliteiten zijn hierbij het vertrekpunt, waarna de vrachtschepen als beeldbepalende iconen worden ingepast. Het landschapspark wordt voor publiek toegankelijk. Een doordacht samenspel tussen woningen en zichtlijnen ontsluit het terrein en waarborgt de privacy van de bewoners.

Internationaal

Marine-doc Estate is onderdeel van de ambitie om boventallige commerciële schepen te transformeren naar luxe hedendaagse woon- en werkruimtes op het land. In Nederland zijn twee Marine-doc Estates gepland. Internationaal komen daar nog eens 16 locaties bij. Alle locaties vormen samen een internationale gemeenschap van circulaire maritieme huiseigenaren.

Credits:

Opdrachtgever: Enterprise Partner
Locatie: nader aan te kondigen
Start ontwerp: 2017
Start implementatie: 2018
Status: voorlopig ontwerp
Architect: Studio Komma
Team: Joost van Rooijen, Maarten Thewissen
Interieurarchitect: Studio Kees Marcelis
Landschapsarchitect: Buro Poelmans Reesink
Consultant Publiek Private Partnerships: Op1consultancy
Scheepsbouwkundig architect: Flamme Yacht Design

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel