nieuws

Nominaties Arie Keppler Prijs 2018 bekend

Architectuur

De nominaties voor de Arie Keppler Prijs 2018 zijn bekend. Een vakjury heeft uit 82 inzendingen vier categorieën vastgesteld en twaalf nominaties gekozen. Dit jaar onderscheidt zich van voorgaande edities, doordat op voorhand geen categorieën zijn vastgesteld. Op basis van de ingezonden projecten heeft de jury vier actuele en belangwekkende thema’s gedefinieerd en bij elk thema nominaties vastgesteld.

De eerste categorie is Placemaking: het vermogen om een min of meer vergeten of afgelegen plek nieuw leven in te blazen. De tweede categorie is Sociale cohesie: architectuur of een andere ruimtelijke ingreep die een positieve bijdrage levert aan de leefbaarheid van een wijk. De derde categorie staat in het teken van het herbestemmen van karakteristieke panden. Tot slot besteedt de jury aandacht aan een actuele opgave van Stedelijke verdichting: ruimte maken voor woningen binnen de grenzen van de bestaande stad.

De vier winnaars van deze categorieën worden op 28 september tijdens de prijsuitreiking in bekendgemaakt.

De genomineerden zijn voor:

Placemaking

Lichtpoort, Afsluitdijk – Studio Roosegaarde / Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Nieuwe Afsluitdijk
Van Eesteren Paviljoen, Amsterdam – Korteknie Stuhlmacher Architecten / Stichting Van Eesterenmuseum
Vuurtoreneiland, Durgerdam – krft / Stichting Vuurtoreneiland

Vuurtoreneiland door krft. Beeld: Christian van der Kooy

Sociale cohesie

Augustanahof, Amsterdam – Ponec de Winter & Wolters Vastgoed BV (samen ‘BIND’) / Diaconie Evangelische Lutherse Gemeente Amsterdam (ELGA)
Kindercampus Zuidas, Amsterdam – Fact Architects en Hund Falk architecten / Gemeente Amsterdam
Onderzoeksgebied Van der Pekbuurt, Amsterdam – Architectenbureau Hoogeveen / Stichting Ymere

Hergebruik en herbestemming

Brouwerij De Werf, Enkhuizen – Mark Fuller Architects / Brouwerij en Proeflokaal de Betonning
Fort K’IJK en Kijkkoepel, Uitgeest – Hooyschuur architecten / Stadsherstel Amsterdam en BureauVanEig / Landschap Noord Holland
Wierschuur Nieuwland, Hippolytushoef – AG Architecten / V.o.f. Villa Nieuwland

Fort_KIJK_photo_MikeBink

Fort K’IJK. Beeld: Mike Bink

Stedelijke verdichting

De Smaragd, Amsterdam – M3H Architecten / De Alliantie Ontwikkeling
Patch 22, Amsterdam – FRANTZEN et al / Lemniskade Projecten BV, Tom Frantzen & Claus Oussoren
W99, Amsterdam – Hund Falk architecten en Fact architects / Lingotto Ontwikkeling

Smaragd Nom BNA GvhJ 2017

De Smaragd Amsterdam door M3H Architecten

Vakjury

Dit jaar namen in de jury plaats: Edzo Bindels (winnaar 2016 en partner West 8), Sylvia Pijnenborg (adjunct-directeur BOEi), Bastiaan Jongerius (adviseur MOOI Noord-Holland en architect),  Sacha Maarschall (regionaal ontwerper Provincie Noord-Holland) en Rob van Leeuwen (bestuurslid MOOI Noord-Holland en landschapsarchitect). Directeur van MOOI Noord-Holland Jef Mühren (planoloog) schoof zoals alle jaren aan als secretaris.

Over de Arie Keppler Prijs

De Arie Keppler Prijs wordt dit jaar voor de negende keer uitgereikt door de stichting MOOI Noord-Holland, adviseurs omgevingskwaliteit. De prijs wordt uitgereikt aan personen of organisaties die de aflopen twee jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd op het gebied van architectuur, cultuurhistorie, stedenbouw of ruimtelijke ordening in de provincie Noord-Holland. De naamgever, ir. Arie Keppler, was directeur van de Amsterdamse Woningdienst, pleitbezorger voor hoogwaardige architectuur en stedenbouw en mede-oprichter van de stichting in 1916.

Meer informatie

Reageer op dit artikel