nieuws

Negen daglichtprojecten in de prijzen bij International VELUX Award 2018

Architectuur

Negen daglichtprojecten zijn gekozen tot regionale winnaars van de internationale VELUX Award (IVA) 2018. De projecten die innovatieve manieren tonen om daglicht in architectuur te gebruiken, zijn ingediend door architectuurstudenten van 250 verschillende opleidingsinstituten uit 58 landen. De negen winnende studententeams gaan nu de strijd aan voor de uiteindelijke winst van de IVA’18 tijdens het World Architecture Festival in Amsterdam.

In twee categorieën ‘Daylight in Buildings’ en ‘Daylight Investigations’ zijn negen regionale winnaars geselecteerd, die volgens de internationale jury sterke, originele en goed ontwikkelde ideeën presenteren.

Velux Light Award 2018: "Light Pavilion" van Fatai Osundiji en Emmanuel Ayo-loto van de Obafemi Awolowo University in Nigeria

“Light Pavilion” van Fatai Osundiji en Emmanuel Ayo-loto van de Obafemi Awolowo University in Nigeria

De winnaars in de categorie ‘Daylight in Buildings’ zijn:

• West-Europa: “Reaching the Light” door Joana Robalo, João Umbelino, Ana Ázar, António Lopes en Miguel Pedro van de Universidade de Évora in Portugal
• Oost-Europa en het Midden-Oosten: “Light Forms Jugglers” door Anastasia Maslova van de Kazan State University of Architecture and Engineering in Rusland
• Noord-, Midden- en Zuid-Amerika: “Light Liquefaction” door Ziqi Chen, Shuaizhong Wang en Zeyu Liu van de University of Virginia in de Verenigde Staten
• Azië en Oceanië: “My Dead Relative in the Light” door Qi Wang, Jingkai Chen en Peilin Yin van de Qingdao University of Technology in China
• Afrika: “Light Pavilion” van Fatai Osundiji en Emmanuel Ayo-loto van de Obafemi Awolowo University in Nigeria

Cover-to-reveal Velux Int Award 2018

“Cover to Reveal” van Brice Lemaire, Xiaolan Vandendries en Julien Obedia van de Université Catholique de Louvain in België

De winnaars in de categorie ‘Daylight Investigations’ zijn:

• West-Europa: “Cover to Reveal” van Brice Lemaire, Xiaolan Vandendries en Julien Obedia van de Université Catholique de Louvain in België
• Oost-Europa en het Midden-Oosten: “Cloud of the Polar Light” door Anna Borisova en Kamilla Akhmetova van de Kazan State University of Architecture and Engineering in Rusland
• Noord-, Midden- en Zuid-Amerika: “Daylight to Water” door Stephen Baik, Abubakr Bajaman en John Nguyen van de Universiteit van Toronto in Canada
• Azië en Oceanië: “Road to Light” door Yuhan Luo, Di Lan en Yusong Liu van de Tianjin University in China

De jury zag bij de inzendingen van dit jaar een duidelijke focus op het nemen van verantwoordelijkheid voor een aantal grote uitdagingen van onze tijd; zoals openbare onrust, crises, vluchtelingen en klimaatuitdagingen. Daglicht werd hierbij ingezet als een verenigende kracht en praktische oplossing voor gemeenschappen over de hele wereld.

Jury

De internationale jury bestaat uit Carme Pigem Barceló, oprichtende partner van RCR Architects (Spanje), Li Hu, oprichter van OPEN architecture (China), Rick Joy, directeur van Rick Joy Architects (USA) en Saša Begović, founding partner van 3LHD Architects (Kroatië) en vicepresident van het VELUX Innovation Centre, Martin Pors Jepsen (Denemarken). De jury kwam eind juni twee dagen bijeen in Kopenhagen om de ruim 600 studentenprojecten te evalueren.

De winnende regionale projecten en alle andere inzendingen zijn te bekijken op iva.velux.com/projects/2018.

Over de International VELUX Award

Op 1 september 2017 lanceerde de VELUX Groep de achtste editie van de International VELUX Award voor architectuurstudenten. De International VELUX Award voor architectuurstudenten wordt sinds 2003 om het jaar georganiseerd in nauwe samenwerking met de International Union of Architects (UIA) en wordt erkend door: de European Assosciation for Architectural Education, het American Institute of Architecture Students, het Architectural Research Centers Consortium en de Association of Collegiate Schools of Architecture.

Met de award wil VELUX architectuurstudenten laten nadenken over daglicht als belangrijkste bron van energie en licht. Het totale prijzengeld is 30.000 euro. Twee wereldwijde winnaars worden bekendgemaakt tijdens het Award-evenement dat eind november plaatsvindt op het World Architecture Festival in Amsterdam.

Resultaten voor ‘VELUX’

Reageer op dit artikel