nieuws

Mecanoo maakt winnend masterplan Cartesiusdriehoek Utrecht

Architectuur

Mecanoo is met het plan ‘Blue District’ geselecteerd voor de ontwikkeling van de Cartesiusdriehoek in Utrecht. Op het voormalige bedrijventerrein van NS komen 2600 woningen, een groot centraal park, een school, een supermarkt, horeca en diverse andere voorzieningen. Het masterplan gaat uit van vier overkoepelende thema’s: beweging, gezonde voeding, community en zingeving & ontspanning.

Uitgangspunt van het masterplan is het creëren van een levendige stadswijk met veel groen, met alle stedelijke voorzieningen binnen handbereik en waar wandelen en fietsen het hoofdvervoer vormen. Er is veel aandacht voor duurzaamheid, innovatieve energieoplossingen en voor duurzame (deel-) mobiliteit. Doelstelling is om van de Cartesiusdriehoek uiteindelijk de meest gezonde, OV- en fietsvriendelijke wijk van Nederland te maken.

CAB-gebouw

In de nieuwe wijk komen ongeveer 2600 woningen te staan. De variatie in woningtypes moet verschillende doelgroepen aantrekken. Ongeveer een kwart van de woningen is bestemd voor sociale huur.

Het historische CAB-gebouw vormt het epicentrum van de buurt. Hier komt onder andere een muzikale broedplaats dB’s, brouwerij Oproer en het nieuwe CABLAB.

Masterplan Cartesiusdriehoek Utrecht, beeld Mecanoo / Studio Prins

Masterplan Cartesiusdriehoek Utrecht, beeld Mecanoo / Studio Prins

Consortium

Voor de ontwikkeling van de Cartesiusdriehoek waren vier grote consortia in de race. Het winnende masterplan is geselecteerd op zowel de kwaliteit van het ontwerp als de prijs.

In het winnende team is Mecanoo verantwoordelijk voor het ontwerp van het masterplan. MRP Development en Ballast Nedam Development gaan over de verkoop en ontwikkeling. Verder bestaat het consortium uit het Dutch Residential fund van CBRE Global Investors en Portaal voor de afname van de woningen, Meyer Bergman Erfgoed Programmering en Hylkema, We Drive Solar, Urban Sync, Over Morgen, Antea, RROG, Rebel en C Concept Design.

Fakton begeleidde de tenderprocedure voor NS in de vorm van een verkoop in dialoog. De beoordelingscommissie bestond uit vertegenwoordigers van de gemeente Utrecht en NS.

De bouw van start naar verwachting in 2020 en zal gefaseerd uitgevoerd worden. 

Lees ook

Foto's

Reageer op dit artikel