nieuws

HofmanDujardin ontwerpt Uitvaartcentrum voor nieuwe vorm van afscheid nemen

Architectuur

HofmanDujardin presenteert een studieontwerp voor een innovatief Uitvaartcentrum. Het project gaat uit van een serie van drie kamers die het tijdloze bestaan met het moderne leven verbinden. Daarmee geeft het project geeft een nieuwe vorm aan de manier waarop we afscheid nemen van overledenen.

Een persoonlijke ervaring zette de partners Michiel Hofman en Barbara Dujardin aan om te reflecteren op de uitvaarten van vandaag de dag. Zij besloten deze ideeën om te zetten in een studieontwerp waarin de tijdloze waarden van het bestaan samenkomen met het moderne leven.

Bij hedendaagse uitvaarten staat de viering van het leven van de overledene centraal. Dat komt terug in die opeenvolgende momenten: ontvangst, ceremonie en ontmoeting. HofmanDujardin vertaalde dit ritueel naar een serie van drie kamers. Deze zijn allemaal gepositioneerd rondom de kist, die het epicentrum van het Uitvaartcentrum vormt.

Ontvangst, ceremonie en ontmoeting

In de eerste kamer wordt de ontvangst van familie, vrienden en bekenden omsloten door een herinneringswand. Op deze digitale wand kunnen de aanwezigen video’s en foto’s delen. De wand vormt zo een levendige collage als achtergrond van de stilte. De beelden worden samengesteld tot een video, een collectief gecreëerd aandenken. Zo maakt de herinneringswand van de ontvangst een uniek moment om samen herinnering aan de overledene te herleven.

Uitvaartcentrum door HofmanDujardin, beeld VERO Visual

Uitvaartcentrum door HofmanDujardin, beeld VERO Visual

De ruimte voor de daadwerkelijke afscheidsceremonie bepaalt de vorm van de drie kamers. De driehoekige plattegrond zorgt voor intimiteit in zowel grote als kleinere gezelschappen. Twee gebogen wanden en het plafond buigen in de zaal naar binnen en creëren zo een passage als centrale plek voor de kist. Hierachter opent een lege ruimte een panorama op de omgeving. De vorm impliceert een beweging terug naar de natuur, die de kringloop van het leven sluit.

Uitvaartcentrum door HofmanDujardin, beeld VERO Visual

Uitvaartcentrum door HofmanDujardin, beeld VERO Visual

Na de ceremonie biedt een derde ruimte plek aan ontmoeting tussen de aanwezigen. De houten wanden en vloer geven deze kamer een warm en comfortabel karakter. De ronde, neutrale serveertafels maken de ruimte geschikt voor zowel formele als informele sessies. Barbara Dujardin: “De manier waarop we afscheid nemen van dierbaren is een heel persoonlijke beslissing. Ons ontwerp voor het uitvaartcentrum is specifiek geschikt voor deze functie en laat tegelijk veel ruimte voor persoonlijke invulling en interpretatie. Wij denken dat de verdrietige momenten in ons leven tegelijkertijd ook mooi moeten zijn.”

Uitvaartcentrum door HofmanDujardin, beeld VERO Visual

Uitvaartcentrum door HofmanDujardin, beeld VERO Visual

Lees ook

Foto's

Reageer op dit artikel