nieuws

Haalbaarheidsonderzoek Eden Holland in Almere

Architectuur

Haalbaarheidsonderzoek Eden Holland in Almere

Eden Holland wil een educatief botanisch park van wereldniveau met een spectaculaire kas en een ‘wonder lab’ in Almere realiseren. Het ontwerp is van Mecanoo architecten, Royal Haskoning DHV en Kossmann.dejong tentoonstellingsarchitecten.

Eden Holland wordt de Nederlandse zus van het beroemde Eden Project in Cornwall. De locatie van het project naast de Floriade-site in Almere werd bepaald door de provincie Flevoland en de gemeente Almere. De provincie en gemeente zullen maximaal 10 miljoen investeren in het project.

Het icoon van Eden is een spectaculaire kas, omgeven door belevingstuinen en een ontdekkingsbos. In deze kas worden bezoekers zich bewust van het belang van duurzaam handelen. Zo komt er in de kas een regenwoud met als thema biodiversiteit. Andere thema’s zijn onder meer voeding en gezondheid, klimaatverandering, energietransitie en circulariteit. Tijdens hun ontdekkingsreis door het park en de kas beleven bezoekers wat de natuur te bieden heeft. Eden Holland wil bezoekers zo op een positieve manier betrekken bij de duurzaamheidsvraagstukken en inspireren om in actie te komen. Het concept is gebaseerd op het succesvolle Eden project in Cornwall (Groot-Brittannië) dat jaarlijks één miljoen bezoekers trekt en sinds 2001 meer dan 2 miljard euro aan waarde heeft gegenereerd voor de lokale economie.

Lees ook: Wordt Paleis Soestdijk Eden Soestdijk?

In de komende periode zal het plan verder worden ontwikkeld, inclusief de samenwerking tussen Eden Holland en Floriade. Eden Holland opent volgens planning zijn deuren in april 2022, tegelijkertijd met de Floriade. Jaarlijks worden er ongeveer 400.000 bezoekers verwacht.

Initiatiefnemer van Eden Holland is de gelijknamige Stichting Eden Holland, een algemeen nut beogende instelling (ANBI) gericht op educatie, duurzaamheid en inclusie. De belangrijkste partners van de Stichting Eden Holland zijn Mecanoo architecten, Kossmann.dejong tentoonstellingsarchitecten, Royal HaskoningDHV en het Eden Project in Cornwall (video). Met het project zullen 75 arbeidsplaatsen, 200 stageplaatsen voor het beroepsonderwijs en 50 leerwerkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden gerealiseerd.

Meer resultaten van deze architecten

 

Reageer op dit artikel