nieuws

Gortemaker Algra Feenstra ontwerpt Het Huis van Albrandswaard

Architectuur

Gortemaker Algra Feenstra ontwerpt het nieuwe gemeentehuis voor Albrandswaard in samenwerking met bouwteam Laanbroek Schoeman adviseurs, SWINN en Galjema. Het programma bevindt zich grotendeels op één vloer waardoor een transparante, laagdrempelige ruimte ontstaat.

De locatie van het Huis van Albrandswaard ligt als het ware aan ‘het kruispunt’ van Rhoon, naast het metrostation en de Groene Kruisweg en aansluitend op het viaduct dat het winkelcentrum met het kasteel verbindt. Om hier optimaal op aan te sluiten is het gebouw opgetild tot op het niveau van het viaduct. De entree en alle publieksfuncties komen op dit niveau te liggen. Op maaiveld komt hierdoor plaats vrij voor het voorzien in de parkeerbehoefte, terwijl hier ook de fietsenstalling, facilitaire en technische ruimten zijn gelegen.

Gemeentehuis Albrandswaard. Beeld: Gortemaker Algra Feenstra

Hoofdentree. Gemeentehuis Albrandswaard. Beeld: Gortemaker Algra Feenstra

Een transparant trappenhuis verbindt de begane grond met het publieksniveau en het dakniveau waar kantoorruimte voorzien is voor Stichting Welzijn Albrandswaard, het wijkteam, flexwerkplekken en een dakterras voor de gemeente. Aan de kant van de sporthal wordt de huidige kantine afgebroken en geïntegreerd in het nieuwe gebouw op de eerste verdieping met een directe koppeling met de tribune van de sporthal.

Gemeentehuis Albrandswaard. Beeld: Gortemaker Algra Feenstra

Metroplein, Albrandswaard. Beeld: Gortemaker Algra Feenstra

Dynamische vormen

Het gemeentehuis is opgebouwd uit cirkels. Door de verschillende stralen van deze cirkels ontstaat er dynamiek doordat de middelpunten van de cirkels ten opzichte van elkaar verschoven liggen. Terwijl ze op het ene punt elkaar raken ontstaat er aan de overzijde ruimte tussen de verschillende cirkelbogen doordat ze een verschillende straal hebben. Als gevolg hiervan ontstaat er aan de zuidzijde een overdekte buitenruimte die zo wel als beschutte entree als vaste zonwering dienst doet.

Gemeentehuis Albrandswaard. Beeld: Gortemaker Algra Feenstra

Beeld: Gortemaker Algra Feenstra

Projectgegevens

Opdrachtgever – Gemeente Albrandswaard
Ontwerper (architectuur, interieur en landschap): Gortemaker Algra Feenstra, projectmedewerkers Maurits Algra, Maaike Krijnen, Sebastiaan Luiten en Tycho Saariste
Constructie: SWINN
Installatieadvies: Galjema
Projectmanagement: Laanbroek Schoeman adviseurs

Reageer op dit artikel