nieuws

Caruso St John geselecteerd voor verbouwing Gladstone’s Library

Architectuur

Caruso St John is de winnaar van een RIBA-prijsvraag voor het ontwerp en uitbreiding van Gladstone’s Library in Hawarden, Flintshire, Wales. Met de verbouwing is een bedrag van 4,5 miljoen pond gemoeid. Het bureau versloeg hiermee AOC Architecture, Hopkins Architects en Simpson & Brown.

Het winnende plan van Caruso St John voor het monumentale gebouw (ooit gemaakt voor de voormalige liberale premier William Gladstone) bestaat uit een duurzame ‘nieuwe hal’ met een winkel, receptie, lezingen- en cateringfaciliteiten. Daarnaast biedt het ruimte voor nieuwe medewerkers en bezoekersfaciliteiten, waaronder een studiecentrum met zes slaapkamers. Het heeft tot doel een breder publiek aan te trekken naar de 1902 Engelse gotische faciliteit.

Caruso St John geselecteerd voor verbouwing Gladstone's Library

Beeld: Caruso St John

Liberaal William Gladstone diende vier ambtstermijnen als premier tijdens zijn 60 jarige loopbaan in de politiek. Hij gat een nieuwe vorm aan de economische en democratische basis van de Victoriaanse samenleving. Het gebouw is ontworpen door John Douglas en voltooid in 1902. In het gebouw wordt de persoonlijke boekencollectie van de voormalige premier bewaard. Vandaag de dag bezit het gebouw, dat de enige ministeriële bibliotheek van het Verenigd Koninkrijk is, meer dan 250.000 titels en ontvangt het jaarlijks ongeveer 23.000 bezoekers.

Na oplevering worden in de bibliotheek drie bepalende thema’s van de politieke carrière van Gladstone uitgelicht: mensenrechten en genocide, de evolutie van de democratie en religieuze tolerantie.

Het project moet in 2022 opgeleverd zijn.

Resultaten voor Caruso St John

Reageer op dit artikel