nieuws

Alternatief voor cremeren in Londen

Architectuur

Sam Coulton van de Bartlett School of Architecture heeft een concept ontworpen voor een duurzaam alternatief voor crematie in Londen. Coulton bedacht het plan, London Physic Gardens: A New Londen Necropolis, op de plek waar ooit de Chelsea lusthoven stonden.

Aangekomen op de locatie worden de overledenen in blauw-gedrukte lijkwaden gewikkeld. De gebruikte kleurstof, Pruisisch Blauw, spoelt geleidelijk uit in het water en geeft de watercyclus langzaam een hemelsblauwe gloed. Het water is te gebruiken als voeding voor de planten en bloemen die worden tentoongesteld tijdens de Chelsea Flower Show. Het blauwe water komt ook in de bodem van de Theems terecht waardoor de rivier langzaam blauw kleurt. Het zou ook de waterkringloop binnendringen, regenen op de stad en zijn gebouwen blauw kleuren.

Impressie: Sam Coulton via Dezeen.com

Door de instroom van blauw water kleurt de Theems langzaam blauw. Impressie: Sam Coulton via Dezeen.com

Sam Coulton’s plan is een reactie op de uitnodiging van zijn school voor het bedenken van intieme megastructuren voor de stad. Hij onderzocht de relatie tussen leven en de dood in Londen en liet zijn ontwerp focussen op de klimaatproblematiek, bevolkingsgroei en politieke instabiliteit waarmee Londen op dit moment mee te maken heeft. De geleidelijke kleuring zou dienen als een constante herinnering aan de dood en aan de impact van het klimaat op de stad.

Sam Coulton's alternatief voor crematie in Londen

Impressie: Sam Coulton via Dezeen.com

Victoriaans

‘Engeland is nog behoorlijk Victoriaans in zijn houding tot de dood en de publieke ruimte’ zegt Coulton tegen Dezeen, de bron van dit bericht. ‘Ik hoop dat de introductie van deze nieuwe necropolis de levende Londenaar opschrikt om na te denken over het klimaat’.

Begraven in Londen is beperkt en met 200 sterfgevallen per dag draagt cremeren bij aan de luchtvervuiling van de stad. Coulton gelooft dat de dood nog steeds een taboe is in veel culturen, inclusief in het Verenigd Koninkrijk. Hij hoopt dat Londenaren minder negatief tegen de dood staan als de resten milieuvriendelijk worden behandeld. In 1960 werd 30 procent van de overledenen gecremeerd. Deze dagen is dat 70 procent. Wanneer zoals Coulton zegt ‘de vlammen boven de wormen worden geprefereerd waarom dan niet kiezen voor water.’

Coulton werd voor zijn idee geïnspireerd door het werk van punk, filmmaker, tuinman en Derek Jarman en kunstenaar Yves Klein.

Bron: Dezeen.com

Reageer op dit artikel