nieuws

Winnaars Archiprix 2018: Jesper Baltussen en Barbara Prezelj

Architectuur

Op zaterdag 2 juni zijn de winnaars van de Archiprix 2018 bekend gemaakt. Jesper Baltussen (TU Eindhoven) ontving de eerste prijs voor een nieuwe ruimtelijke indeling voor de Eerste Kamer. De tweede prijs ging naar het landschapsproject van Barbara Prezelj (TU Delft).

Empirische benadering

Jesper Baltussen (TU Eindhoven) ontvangt de eerste prijs voor zijn project In Antwoord op Versailles. Een Voorzichtig Manifest voor Empirische Architectuur. Met dit radicale experiment presenteert hij een geheel nieuwe ontwerphouding. Deze fascinerende benadering vormt de basis voor een nieuwe ruimtelijke indeling voor het complex van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Baltussen zoekt naar een insteek om de gebrekkige bezoekersinfrastructuur van het eeuwenoude complex aan het Binnenhof te verbeteren. In het waardevolle, academische rapport onderbouwt hij de bedoelingen van een empirische ontwerpbenadering om recht te doen aan de historische kwaliteiten van het complex . Daarmee levert hij een belangrijke bijdrage aan de ontwikkelingen in het vakgebied.

In Antwoord op Versailles. Een Voorzichtig Manifest voor Empirische Architectuur ontworpen door Jesper Baltussen (TU Eindhoven), winnaar Archiprix 2018

Eerste prijs Archiprix 2018, beeld Jesper Baltussen (TU Eindhoven)

Landschapsarchitectonische interventies

Barbara Prezelj (TU Delft) ontvangt de tweede prijs voor haar project Unfamiliar Territory. Onbekend terrein, de benadering van landschappen na vertrek van de mens. Unfamiliar Territory stelt een bijzondere benadering voor over hoe men om kan gaan met de meest vervuilde wastelands. Het intrigerende plan zoekt naar een fundamentele oplossing voor een sterk vervuild landschap in de buurt van Parijs.

Op basis van een diepgaande verkenning ontwikkelt Prezelj als een componist een proces waarbij ze 300 jaar vooruit kijkt. De vernieuwende landschapsarchitectonische benadering brengt een proces op gang waar door de tijd heen steeds weer andere actoren de toekomstige ontwikkelingen bepalen. Met dit gedurfde plan zet Prezelj een nieuwe stap in het denken over de ontwikkeling van een landschap op de lange termijn.

Unfamiliar Territory. Onbekend terrein, de benadering van landschappen na vertrek van de mens door Barbara Prezelj (TU Delft), tweede prijs Archiprix 2018

Tweede prijs Archiprix 2018, beeld Barbara Prezelj (TU Delft)

Archiprix 2018

Naast de twee winnaars kende de jury nog vier eervolle toe. Deze gingen naar Loed Stolte (TU Delft), Arianna Fornasiero en Paolo Turconi (TU Delft), Mirte van Laarhoven (Academie van Bouwkunst Amsterdam) en Jeroen Brosky (Academie van Bouwkunst Maastricht).

De jury van de Archiprix 2018 bestaat uit Lilith van Assem (Lilith Ronner van Hooijdonk – architectuur), Marco Broekman (marco.broekman – stedenbouw), Albert Herder (studioninedots – architectuur), Véronique Patteeuw (theorie) en Philomene van der Vliet (BOOM! landscape – landschapsarchitectuur). Secretaris van de jury is Henk van der Veen (Archiprix).

Winnaars Archiprix 2018

Winnaars Archiprix 2018

Lees ook

Foto's

Reageer op dit artikel