nieuws

West 8 maakt masterplan De Nieuwe Kern bij Amsterdam

Architectuur

West 8 maakt masterplan De Nieuwe Kern bij Amsterdam
Het gebied van 189 ha ligt ten zuid-oosten van Amsterdam, tussen de Burgemeester Stramanweg, de A2, het Amstel Businesspark en de spoorlijn Amsterdam-Utrecht.

West 8 heeft recent de opdracht gewonnen voor het maken van een stedebouwkundig masterplan voor De Nieuwe Kern. Het gebied van 189 ha ligt ten zuid-oosten van Amsterdam. De locatie, die op grondgebied van de gemeente Ouder-Amstel ligt, zal de komende jaren transformeren naar een divers stedelijk gebied met ca. 4500 nieuwe woningen. Daarnaast moet De Nieuwe Kern ruimte bieden aan bedrijven, kantoren, sport, horeca en recreatie.

Het plan wordt gemaakt in opdracht van de gemeente Amsterdam, NS Stations en VolkerWessels Vastgoed in nauwe afstemming met de gemeente Ouder-Amstel. Het komt tegemoet aan de groeiende behoefte aan woonruimte in deze regio. In de gemeente Ouder-Amstel is dit het enige gebied waar nieuwe woningen in deze hoeveelheid gebouwd kunnen worden zonder dat dat ten koste gaat van groene buitengebieden zoals de Amstelscheg.

De Nieuwe Kern moet een samenhangend en kwalitatief hoogwaardig woon-werkgebied worden waarin groen en ruimte voor sport en beweging goed ingepast zijn. Bij het opstellen van het stedebouwkundig plan staat de inpassing van het gewenste woonmilieu en de aantakking op de omliggende stedelijke en landschappelijke structuren centraal. De ligging van het gebied heeft als voordeel dat nieuwe bewoners gebruik kunnen maken van al aanwezige voorzieningen en infrastructuur. Het centrumgebied ArenA Poort ligt op korte afstand, evenals drie metrohaltes, twee treinstations en de snelweg A2.

Bovengenoemde elementen bepalen tegelijk de complexiteit van de opgave. West 8 haalde de opdracht binnen door deze vanuit een een landschappelijke invalshoek te benaderen. De nabijheid van de meanderende Amstel met zijn historische polders wordt daarin nadrukkelijk als kwaliteit gezien voor het ontwerp van de nieuwe wijk.

Vaststelling van het stedenbouwkundig plan is gepland in het eerste kwartaal van 2019. In de jaren daarna volgt realisatie in deelgebieden.

Reageer op dit artikel