nieuws

Voormalige tabaksfabriek Florence wordt culturele hotspot

Architectuur

Concrete transformeert de voormalige tabaksfabriek uit de jaren dertig, de Manifattura Tabacchi in Florence in een cultureel en creatief centrum compleet met woonruimtes en hotels.

Het architectenbureau wil hiermee een plek creëren voor de ‘makers en shakers van tomorrow’ in de wijk boven Parco delle Cascine. Daarnaast moet de getransformeerde tabaksfabriek een levendig hart worden voor de Toscaanse hoofdstad. De industriële locatie bestaat uit 15 gebouwen op 100.000 m², waarvan een groot deel behouden blijft.

Video: Studio riprese firenze voor concrete

In plaats van te focussen op de bestaande gebouwen op de uitgestrekte industriële locatie onderzocht Concrete hoe je plek nieuw leven in kan blazen voor nu en voor in de toekomst.  Het bureau heeft zich hiervoor laten inspireren door het erfgoed van Florence en de geschiedenis van de Manifattura Tabacchi.

manifatturatabacchi_concrete_hotelterrace

Werkplekstraat, beeld: concrete

Uitgangspunt in het masterplan zijn de kenmerkende pleinen de Italiaanse stad, de piazza. Om Manifattura Tabacchi echt tot leven te brengen met activiteit – 24 uur per dag, zeven dagen per week – was het essentieel om een ​​piazza te creëren in het hart van het concept. Daarnaast is de  verbinding van traditie en technologie ook essentieel in het masterplan omdat Florence alom bekend staat om zijn rijke erfgoed van kunst en kunstnijverheid.

Birdseyeview. Beeld: concrete

Birdseyeview, beeld: concrete

Terwijl de werkzaamheden aan de eerste gebouwen starten wordt het toekomstige plein gebruikt voor evenementen, zowel binnen als buiten, zoals  pop-upevenementen, artist-in-residence, workshops, kunstmarkten en dergelijke. De eerste fase van het project begint in de zomer van 2018.

manifatturatabacchi_concrete_hotelterrace

Hotelterras, beeld: concrete

Na de voltooiing in de winter van 2022 bevat de Maniffatura Tabacchi: 8 pleinen, 15 gebouwen, 15.000 m² nieuwbouw, 1 centraal gebouw,  1 theater, werkruimten voor modern vakmanschap, polimoda modeschool, winkels en kunstruimten, woningen en een studentenhotel.

Bron: Concrete

Resultaten voor ‘concrete’

Foto's

Reageer op dit artikel