nieuws

Van jeneverbranderij naar woningbouw, bouwstart Stadhoudershof

Architectuur

Twee door brand verwoeste jeneverstokerijen in Schiedam worden door Architéma Architectuurstudio getransformeerd tot woongebouwen.

Toelichting: Architéma Architectuurstudio

Meer dan een decennium geleden ging bijna de helft van dit rijksmonument in vlammen op, een als tweeling gebouwd complex van jeneverbranderijen daterend uit de 19e eeuw. Bij de brand bleef branderij de Mercurius behouden, maar van de Neptunus resteerde slechts nog de voorgevel. In het nieuwe complex Stadshoudershof worden de gebouwen ten dele hersteld maar krijgen zij een nieuwe functie als woongebouw.

Architema stadhoudershof Schiedam

De fraaie poort van de voormalige branderij gaat opnieuw dienen als hoofdentree, maar nu voor een klein appartementencomplex. De entree leidt naar een wigvormig atrium met een glazen serredak dat de oude daklijn van de Neptunus volgt. Hier worden de woningen om heen geplaatst.  Het atrium ontstaat doordat de nieuwbouw verdraaid en verschoven wordt ten opzichte van het oorspronkelijke bouwvolume. Haaks daarop een tweede bouwdeel dat de hof aan de achterzijde afsluit en een front creëert richting het achterterrein. De bestaande gevel wordt op subtiele wijze verankerd aan de nieuwbouw: de etage van de nieuwbouw kraagt uit en grijpt de gevel als het ware bij de schouders. Hierdoor kan de gevel in de entreehal in zijn pure, kale vorm getoond worden, zonder staalconstructie of voorzetwanden, terwijl er op de etage geleefd wordt in de woning achter de oorspronkelijke ramen.

Architema Stadhoudershof

In de loop der tijd zijn er in het oorspronkelijke bouwvolume vele aanpassingen gemaakt, met name in de zij- en achtergevels. De oorspronkelijke kleine raampjes zijn goeddeels verdwenen en vervangen door een ratjetoe van grote, rechthoekige gevelopeningen. De gevels worden niet teruggebracht in de oude staat, maar de verschillende tijdlagen van het pand worden geconserveerd. De rijke variatie aan gevelopeningen wordt gestructureerd en hergebruikt om een ruime hoeveelheid licht in de woningen te werpen.

De woningen in branderij de Mercurius genieten van de historische grandeur als van modern gemak. Hoge verdiepingen, de oorspronkelijke houten balken en de gietijzeren kolommen geven de woningen een unieke sfeer. Hoogwaardige isolatie, triple beglazing en een bodemwarmte-installatie maken dit monument bovendien zeer comfortabel.

De royale ruimtelijkheid van de oude branderij vormt ook in de nieuwbouw een belangrijk uitgangspunt. Grote, vrij in te delen woonruimtes met een vrije verdiepingshoogte van 3 meter of meer zijn de norm, vloeiend verbonden met flinke buitenruimtes. Ook in de nieuwbouw is elke woning uniek met duidelijk onderscheidende kwaliteiten, zoals een tuin, patio, dakterras of vide.

Architema Stadhoudershof

De vorm van het gebouw maakt de overgang tussen de Stadhouderslaan en de Westerkade tot een logisch geheel. In het verlengde hiervan slaat de architectonische uitwerking een brug tussen de jaren 30-architectuur van de laan en de baksteenarchitectuur van de branderijen aan de kade. De gevel heeft een grote mate van dieptewerking en bestaat primair uit een speels raamwerk van witte gevelbanden en kolommen, met flinke vlakken metselwerk en grote gevelopeningen. De architectuur gebruikt aanleidingen uit de omgeving om een gebouw met historische allure neer te zetten, maar ook duidelijk met een hedendaagse karakteristiek.

Projectgegevens

Programma: Wooncomplex. ca. 1.500 m2
Opdrachtgever: Vink & Co Holding / Uvago
Aannemer: Bouw- en aannemingsbedrijf Zoeteman, Rhoon
Ontwerp: Architéma Architectuurstudio, Schiedam
Architect: Ralph van de Donk
Ontwerpteam: Henk Magrijn
Michiel Bosch
Pieter van Hall
Ruben Merkx
Exterieurbeelden: Architéma Architectuurstudio, Schiedam
Interieurbeelden: Visser 3D Design

Foto's

Reageer op dit artikel