nieuws

Van Eesteren Museum start crowdfundactie voor behoud klimtoestel Aldo van Eyck

Architectuur

Van Eesteren Museum start crowdfundactie voor behoud klimtoestel Aldo van Eyck

Het Van Eesteren Museum is een crowdfundactie gestart voor het behoud van een origineel en iconisch klimtoestel van architect Aldo van Eyck. Het is een van de allerlaatste originele klimtoestellen die Van Eyck in de jaren 50, 60 en 70 in opdracht van de gemeente Amsterdam ontwierp en realiseerde voor de meer dan zevenhonderd openbare speelplaatsen in de stad. De klimtoestellen van Van Eyck dreigen echter verloren te gaan. Grotendeels als gevolg van stadsontwikkeling.

Van al deze speelplaatsen zijn nog slechts vijftien originele speelplaatsen overgebleven. Het Van Eesteren Museum maakt zich met de crowdfundingactie hard voor het behoud van een bijzonder, sculpturaal speeltoestel met klimtorens en duikelrekken dat een prominente plaats zal krijgen op het plein voor het Van Eesteren Paviljoen. Met deze actie geeft het Van Eesteren Museum meteen de eerste aanzet tot de realisatie van een permanente beeldentuin aan de noordoever van de Sloterplas, met kunstwerken uit de wederopbouwperiode. Het klimtoestel wordt daarin het eerste kunstwerk.

Speelplaatsen

De openbare speelplaatsen van architect Aldo van Eyck zijn voor de stad Amsterdam van onschatbare waarde geweest, zowel vanwege hun kwaliteit als hun kwantiteit. In opdracht van de gemeente ontwierp en realiseerde hij er in de jaren 50, 60 en 70 van de vorige eeuw ruim zevenhonderd. Ze boden kinderen ruimte om zelfstandig en in vrijheid veilig te kunnen spelen en ontdekken, een belangrijk uitgangspunt voor de Tuinsteden, en werden een onlosmakelijk onderdeel van het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP).

Impressie beeldtuin met kunst uit de jaren 50/60. Beeld via www.voordekunst.nl

Impressie beeldtuin met kunst uit de jaren 50/60. Beeld via www.voordekunst.nl

Crowdfundactie

Naast de financiële en materiële steun van samenwerkingspartners, is voor de restauratie en plaatsing van het klimtoestel, en voor de aanleg van een veilige vloer eronder, nog € 6.000 nodig. Het Van Eesteren Museum is daarom een crowdfundactie gestart via www.voordekunst.nl om het klimtoestel van Van Eyck te behouden voor de toekomst. Met één helder doel: dat het toestel nog heel lang kan worden gebruikt waarvoor het is ontworpen, om op te spelen.

Suzanna Jansen, auteur van onder meer Het pauperparadijs, groeide op in Nieuw-West en speelde als kind veelvuldig op de klimtoestellen van Van Eyck. Zij steunt de crowdfundactie van harte en roept in een korte film iedereen op mee te helpen. De film is te zien op de webpagina van de crowdfundactie, www.voordekunst.nl/beeldentuinsloterplas.

Beeldentuin aan de Sloterplas

Met de crowdfundactie geeft het Van Eesteren Museum de eerste aanzet tot de realisatie van een permanente beeldentuin aan de noordoever van de Sloterplas met kunstwerken uit de wederopbouwperiode. Het is de ambitie om het sculpturale klimtoestel van Van Eyck, als eerste kunstwerk, later aan te vullen met drie andere iconische beelden uit de periode 1950-1970 van de kunstenaars Shinkiji Tajiri en André Volten. De mogelijke plaatsing van een vijfde beeld, van Margot Zanstra, wordt momenteel onderzocht.

Meer informatie over deze crowdfundactie is te vinden op www.voordekunst.nl/beeldentuinsloterplas. De actie loopt tot en met eind juni 2018.
Voor donateurs heeft het Museum een aantal aardige beloningen ter beschikking gesteld.

Gelijktijdig met de crowdfundactie is de expositie ‘De speelse stad’, over de speelplaatsen en -toestellen van Aldo van Eyck, te zien in het Van Eesteren Museum. Tot en met 2 september 2018. Zie www.vaneesterenmuseum.nl voor meer informatie.

Resultaten voor ‘Aldo’

 

Reageer op dit artikel