nieuws

Studio Thys Vermeulen ontwerpt dienstencentrum Antwerpse Kempen

Architectuur

In opdracht van de Provincie Antwerpen start Studio Thys Vermeulen met de bouw van een duurzaam dienstencentrum met bezoekersinfrastructuur voor het Provinciaal Domein Prinsenpark in Retie in de Antwerpse Kempen. Het ontwerp, twee scharnierende gebouwen, refereert naar het omliggende landschap en naar de experimentele hoeves die in de Kempen zijn gebouwd.

De Provincie Antwerpen schreef een prijsvraag uit om het bestaande dienstencentrum te vervangen op een andere locatie. Het idee van Studio Thys Vermeulen kwam als winnaar uit de bus. Het idee bestaat uit een alzijdige constructie die is samengebracht in een compacte, bouwkundige figuur die het gebouw meerdere gezichten geeft en een relatie aangaat met de omgeving.

Door de beslissing om de gebouwen te verplaatsen naar een nieuwe locatie in het park – begrensd door de Kastelsedijk en het Ovaalpad – slaagt Studio Thys Vermeulen erin nieuwe doorzichten in het landschap te creëren en de dijk herkenbaarder te maken. De nieuwe gebouwen vormen een baken in het parklandschap. De vrijgekomen ruimte wordt teruggegeven aan de natuur en vergroot zo het aanbod voor de bezoeker.

Twee gebouwen die scharnieren ten opzichte van elkaar onder een hellen dak. Beeld Studio Thys Vermeulen

Twee gebouwen die scharnieren ten opzichte van elkaar onder een hellen dak. Beeld Studio Thys Vermeulen

Twee scharnierende gebouwen

In het ontwerp scharnieren de twee passieve gebouwen ten opzichte van elkaar. Onder een hellend dak van 50 meter lang bakenen een L-vormig en een rechthoekig gebouw een binnenkoer af die dienst zal doen als werkplaats. Naast de stelplaatsen in het L-vormig gebouw toont het ontwerp een rechthoekig gebouw met ruimte voor administratie, een eetzaal en enkele bezoekersfaciliteiten zoals een educatieve ruimte, een cafetaria en een sanitair blok. Door het L-vormige volume parallel met de dijk te plaatsen, gaat het ontwerp een directe relatie aan met de bezoeker die langs de dijk binnenwandelt. De gevel van het rechthoekig gebouw past zich dan weer in de landschapslijnen die gevormd worden door het park.

Thys-Vermeulen_Paviljoen_Antwerpen_4

Geveldetail

Overkragend dak en robuuste gevel met doorzichten

Met een overkragend dak op verscheidene plaatsen ontstaat een overdekt terras voor bezoekers of een overdekte werkplaats voor de medewerkers. De gevel, opgebouwd uit verticale houten planken, toont de robuustheid van het ontwerp zonder afbraak te doen aan de toegankelijkheid die het zal uitstralen. Een aaneenschakeling van grote en kleine ruimtes met openingen tussen de verscheidene kamers creëren ook hier, net zoals in het landschap, doorzichten in verschillende richtingen.

Water in spel en landschap

Studio Thys Vermeulen maakt de eigenschappen van het natte landschap zichtbaar. Ze doen dit onder meer door de gracht te verbreden. Verder wordt het regenwater op het dak van het dienstencentrum opgevangen voor hergebruik. Het water van de dakgoot komt terecht in een regenwaterbekken of een groot cirkelvormig rooster. Beide elementen staan in verbinding met de beek. Zo vergroten ze de natuurlijke biotoop van de beek en vormen een speels element voor jong publiek.

Gegevens

Opdrachtgever: Provincie Antwerpen, Departement Logistiek
Locatie: Provinciaal Groendomein Prinsenpark, Kastelsedijk, Retie
Ontwerp: Studio Thys Vermeulen
Ingenieur stabiliteit: UTIL Struktuurstudies
Ingenieur technieken: Studiebureau Tech 3
EPB en Passiefhuis calculatie: Energie & Milieustudiebureau Samson
Veiligheidscoördinator: Studiebureau Greesea
Aannemer: Thys Bouwprojecten

Reageer op dit artikel