nieuws

Serpentine Pavilion 2018 door Frida Escobedo opgeleverd

Architectuur

Het Serpentine Pavilion editie 2018 is opgeleverd. Dit jaar is het ontwerp gemaakt door de Mexicaanse architect Frida Escobedo. ‘Haar’ paviljoen heeft muren met betonnen dakpannen, een gebogen spiegelend plafond en een ondiepe, driehoekige plas water.

Met ontwerp wil zij verwijzen naar de binnenplaatsen die een gemeenschappelijke functie hebben in de Mexicaanse woningbouw, een herinterpretatie van de ‘celosia’ – een muur die licht en de bries/wind doorlaat.

Serpentine Pavilion 2018 Frida Escobedo. Beeld Iwan Baan

In het paviljoen wordt deze celosia herschapen met betonnen dakpannen die zijn gemaakt in het Verenigd Koninkrijk. De golvende tegels zijn gestapeld om een complex wisselpatroon te creëren, dat decoratieve details op de hoeken biedt. Ze worden weerspiegeld door zowel de plas water als het plafond, waardoor een reeks vervormde reflecties ontstaat.

Serpentine Pavilion 2018 Frida Escobedo. Beeld Iwan Baan

Tijdens de perspresentatie legt Escobedo uit dat de gebruikte materialen eenvoudig zijn maar dat zij dit regelmatig toepast. “We weten hoe we met eenvoudige materialen en eenvoudige geometrieën moeten werken, maar op complexe manieren”, zei ze.Deze betontegels zijn geweven, als een tapijt, in een heel specifiek patroon dat transparant wordt als het licht achter de muur staat.’

Serpentine Pavilion 2018 Frida Escobedo. Beeld Iwan Baan

Het paviljoen bestaat uit twee overlappende rechthoeken. Een van deze loopt evenwijdig aan de Serpentine Gallery erachter, en de andere loopt parallel aan de Prime Meridian, de nulmeridiaan as gevestigd in het nabijgelegen Greenwich. Het was de bedoeling van Escobedo om iets te maken dat het paviljoen niet alleen aan Kensington Gardens zou verbinden,  maar ook na de zomer, wanneer het naar een nieuwe, nog onbekende locatie wordt verplaatst.

“Dit paviljoen heeft een zeer dubbel karakter,” zei Escobedo. “On one hand it is very site-specific to Hyde Park and the gallery. But it only has a temporality of four months here, then it becomes permanent structure in a new home.”

Serpentine Pavilion 2018 Frida Escobedo. Beeld Iwan Baan

Het paviljoen is open voor publiek van 15 juni tot 7 oktober 2018. Vorige maand werd het eerste Serpentine Pavilion in Beijing, het eerste buiten het Verenigd Koninkrijk geopend. Het ontwerp hiervan is gemaakt door het Chinese architectenbureau Jiakun Architects.

Serpentine Pavilion Beijing 2018

Het paviljoen in Beijing 2018 door Jiakun Architects bestaat uit gebogen stalen balken.

Bron: dezeen.com / De beelden van het Londense paviljoen zijn gemaakt door Iwan Baan/Renders Atmósfera

Resultaten voor Frida Escobedo

Reageer op dit artikel