nieuws

Plannen eerste woonblok Hyde Park Hoofddorp gepresenteerd

Architectuur

Barcode Architects heeft samen met Snippe Projecten en IC-Netherlands tijdens de Provada het ontwerp gepresenteerd voor het eerste blok van Hyde Park Hoofddorp. Het ontwerp is de eerste ontwikkeling in het nieuwe stadsdeel in het hart van de Randstad waarvan het stedebouwkundig plan is gemaakt door MVDRV.

toelichting: Barcode Architects

Het ontwerp kenmerkt zich door een diversiteit van hoge verspringende huizen die samen een architectonisch ensemble vormen. Zowel in hoogte als grillige dakvorm wordt geëxperimenteerd, waarbij nieuwe stedelijke woonvormen en kwaliteiten ontstaan. Dit resulteert in een ambitieuze mix van woningtypologieën dat aansluit bij een brede doelgroep bewoners – van waterlofts tot maisonnettes, van dakterraswoningen tot studio appartementen.

Barcode Architects

Ieder deelvolume karakteriseert zich door een eigen identiteit waarbij de gezamenlijke synergie het geheel versterkt. Barcode Architects heeft daarbij gezocht naar een schakering van volumes waarbij lichte contrasten worden aangewend om de huizen een eigenwaarde te geven. De concepten voor de verschillende gebouwen en hun materialisering vertalen zich naar de context, waarbij de menselijke maat en schaal een cruciaal uitgangspunt is.

Winkels en horecagelegenheden, afgewisseld met entrees van beneden- en bovenwoningen, zorgen voor sfeer op straatniveau. Aan de binnenzijde bevindt zich een grote hoftuin, waar kinderen kunnen spelen en informele zitjes uitnodigen om te ontspannen in het groen. Op meerdere plekken in het blok geven grote openingen in het gebouw toegang tot de binnenplaats. Zo ontstaan allerlei routes in en door het blok, die volop levendigheid en ruimte scheppen.

Over Hyde Park

Beukenhorst-West was enkele tientallen jaren geleden een florerend kantorenpark. Maar inmiddels zijn de kantoren verouderd en niet duurzaam. Veel kantoren kennen ook een flinke leegstand. Hydepark heeft de afgelopen periode meer dan 100.000 m2 kantoorruimte, verspreid over 15 kantoorgebouwen, aangekocht voor sloop-nieuwbouw. In totaal is er ruimte voor 3.000 tot 4.000 woningen. In de toekomst ontstaat zo een aantrekkelijke stadswijk met koop- en huurwoningen voor verschillende doelgroepen. Straten en pleinen worden aantrekkelijk ingericht, zodat het goed aansluit bij de kwaliteit van de architectuur van de nieuwe woongebouwen. Vanaf het station komt een veilige en aangename route naar het centrum van Hoofddorp.

Projectgegevens

Projectnaam: Hyde Park Hoofddorp
Jaar: 2017 – heden
Locatie: Hoofddorp, Nederland
BVO: 35.000 m2
Opdrachtgever: Hyde Park Ontwikkeling 789 C.V.
Programma: Wonen, commerciële ruimtes, parkeren
Status: Voorlopig ontwerp
Team: Dirk Peters, Caro van de Venne, Robbert Peters, Luca Braccini, Maurits Verhoeff, Jaime
Álvarez Lastra, Maarten de Haas, Joran Velsink, Niek van der Putten, Ruggero Pedrini, Beatrice
Piola, Benito Campitelli, Elena Panaite, Fotios Gkrilias

Resultaten voor ‘barcode’

Reageer op dit artikel