nieuws

Plannen bekend prijsvraag Dublin University

Architectuur

In de ontwerpcompetititie ‘Future Campus – University College Dublin’ zijn de projectpresentaties, waaronder die van genomineerde UNStudio, bekend gemaakt. Het college is op zoek naar een ontwerpteam voor twee opgaven: een masterplan voor een entree en een conceptontwerp voor een nieuw gebouw van 8000 vierkante meter waarin de creativiteit van de universiteit naar voren komt.

De voorstellen:

– UNStudio met MOLA Architecture, Arup, REDscape Landscape & Urbanism, fwdesign, Maurice Johnson & Partners en i3PT

UNStudio transformeert de campus in een ‘Marktplaats van Innovatie’. Door de Future Campus als een levendige markt met voor te stellen met een reeks levendige ruimtes met een culturele en commerciële bestemming rond de landgoederen, wordt de campus een groene ontmoetingsruimte die studenten, docenten en Dubliners uitnodigt om te leren, samen te werken en samen te werken. Het Center of Creative Design bevindt zich op een kruispunt hierbinnen. Gelegen nabij de ingang van de campus, fungeert dit verhoogde gebouw als een oriëntatiepunt. Het flexibele platform bevordert kennisuitwisseling en zorgt voor een cultuur van betrokkenheid binnen de gemeenschap van UCD. Met zijn volume zowel naar buiten als naar boven en met zijn levendige interieur wordt de CCD het hart van de Future Campus.

unstudio-dublin campus

UNStudio: Marketplace for Innovation

– Diller Scofidio + Renfro met Scott Tallon Walker Architects, Sasaki Associates, GROSS. MAX., Arup, Atelier Ten, IN2 Engineering Design Partnership, Linesight, Michael Slattery Associates en i3PT

Het ontwerp van Diller Scofidio + Renfro verhoogt de bestaande setting van de UCD Future Campus om een dynamisch weefsel tussen gebouwen en de natuur te creëren. De boswandelingen op de campus zijn verbonden om een openbaar park rond de campus te vormen.

diller-scofidio-renfro-Dublin Campus

Diller Scofidio + Renfro

– Studio Libeskind met with BDP, !melk, NRB, Dcon, Arup, Brock McClure Consultants, O’Herlihy Access Consultancy, JGA en i3PT

Het voorstel van Studio Libeskind voor het masterplan Entrance Precinct wordt georganiseerd door twee verweven concepten. Landschap en openbare paden zijn geïnspireerd op de interliniëringspatronen uit het Boek van Kells. De kromlijnige paden en groene ruimte creëren een rijk, nieuw landschap met uitgestrekte bossen en driedimensionale tuinen die de plaatsing bepalen voor discrete gebouwencomplexen.

studio-libeskind-Campus Dublin

Studio Libeskind

– O’Donnell + Tuomey met Allies and Morrison, Arup, Hargreaves Associates, Superposition, Plattenbau Studio, Phil Jones Associates, Max Fordham, MLM Group, Dermot Foley Landscape Architects en Horganlynch

Dit masterplan ziet UCD als een ecologische campus, een campusgemeenschap die zich bezighoudt met de context en in dialoog met de rest van de wereld. Het plan verbindt de campuskern met de hoofdingang door een stedelijke opeenvolging van aangelegde terrassen. De ingrijpend geherstructureerde Stillorgan Road-brug wordt een welkomstsymbool. De ommuurde tuin wordt in ere hersteld. Lees meer

odonnell-tuomey-Dublin Campus

O’Donnell + Tuomey

– Steven Holl Architects met Kavanagh Tuite Architects, Brightspot Strategy, Arup, HarrisonStevens en Transsolar

Het ontwerp van Steven Holl richt zich op plaats en ruimte, reflecterend op de geschiedenis en kwaliteit van de locatie en projecterend op de toekomst met inspirerende ruimte voor het hoogste niveau van onderwijs.

steven-holl-architects-Campus Dublin

Steven Holl

– John Ronan Architects met RKD Architects, CLUAA, BSM Landscape, Michael Boucher Landscape Architecture, Arup, Transsolar en Pritchard Themis

Dit plan van John Ronan Architects zorgt voor een voetgangervriendelijke campus onderbroken door gewaagde, gedenkwaardige ruimtes. Met een nieuwe ingang voor voertuigen kan de bestaande brug over de rijbaan worden getransformeerd in een met bomen omzoomde boulevardingang naar de campus. Binnen de campus brengen iconische groene ruimten en pleinen ruimtelijke duidelijkheid naar de campusorganisatie en verbeteren ze route. De landgoederenhuizen Ardmore en Belfield krijgen een nieuwe bekendheid en worden gebruikt als oriëntatiepunten.

John Ronan Campus Dublin

John Ronan Campus Dublin

De winnaar van de prijsvraag wordt in augustus bekend gemaakt.

Lees ook:

 

Foto's

Reageer op dit artikel