nieuws

NMM decor voor opera Thijl

Architectuur

Deze zomer wordt vliegbasis Soesterberg omgetoverd tot een levendig geuzenkamp; een groots decor van zandsculpturen verrijst op het podium waar 160 jonge musici en acht topsolisten de spectaculaire opera Thijl op de planken brengen. Containers vormen de tijdelijke concertzaal. Het dak wordt gevormd door de enorme overkapping van het NMM.

Thijl is de nieuwe productie van Stichting LustrumOpera, bekend van Rheingold op de Rijn, om het 195-jarig bestaan van het Utrechtsch Studenten Concert te vieren. Acht studenten zetten zich een jaar lang in om deze grootse opera terug op het toneel te brengen, voor het eerst sinds 1980. Op 30 juni is de première.

Het verhaal

Thijl speelt zich af in de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog, die dit jaar 450 jaar geleden begonnen is. In het museum is daar ook een tentoonstelling over te zien. Jan van Gilse was net als Thijl Uilenspiegel een verzetsstrijder. Hij verzette zich tijdens de bezetting tegen de Kulturkammer en was oprichter van het blad de Vrije Kunstenaar.” Van Gilse verloor twee zonen die actief waren in het verzet, zelf overleed hij in 1944 tijdens zijn onderduik aan longontsteking.

Is het bouwen van zo’n operahuis van containers en zandzakken geen kleinigheid, het reconstrueren van de opera zelf was een al even ingewikkelde onderneming. Vreemd genoeg was van de bladmuziek geen snippertje papier bewaard gebleven. De orkestleden moesten de originele, handgeschreven partituur van Van Gilse proberen te ontcijferen. Dat heeft al met al een jaar in beslag genomen.

Er zijn in totaal negen opvoeringen, de laatste is op 17 juli.

Meer informatie

Meer resultaten voor NMM Soesterberg

 

Reageer op dit artikel