nieuws

Maritiem Museum Antwerpen van de hand van team Kempe Thill

Architectuur

Team Atelier Kempe Thill heeft onlangs de internationale wedstrijd voor het nieuwe Maritiem Museum in Antwerpen, België, gewonnen. Het museum bevindt zich aan de historische droogdokken en vormt een belangrijk onderdeel van de herontwikkeling van de noordrand van het stadscentrum.

Het museum wordt gewijd aan het maritieme erfgoed dat altijd een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Antwerpen. Naast klassieke museumruimtes, krijgt het nieuwe instituut grote werkplaatsen voor het restaureren van historische boten, kantoren voor het havenbestuur, diverse evenementenfaciliteiten en een groot buitententoonstellingsgebied.

Nw Maritiem Museum Anwerpen Atelier Kempe Thill

De bestaande historische gebouwen vormden het startpunt van het ontwerp. Een strategisch geplaatst nieuw gebouw verbindt de ongelijksoortige historische elementen met respect voor de bestaande ruimtelijke hiërarchie van de locatie. Het resultaat is een nieuw architecturaal ensemble met een verrassende opeenvolging van karakteristieke ruimtes. Dit alles krijgt een duidelijke plaats binnen het museumconcept.

Nw Maritiem Museum Anwerpen Atelier Kempe Thill

Het voormalige AWN-ateliergebouw wordt getransformeerd tot toegangspaviljoen dat tegenover het stadscentrum ligt. Het zal ook de permanente en tijdelijke verzameling van schepen huisvesten. Daarnaast is het uitgerust om een ​​breed spectrum van openbare evenementen onder te brengen. Het gerestaureerde monumentale pomp- en ketelhuis zal een didactische tentoonstelling bevatten gewijd aan de geschiedenis van de droogdokken. Het middelpunt van het museum, zowel ruimtelijk als cultureel, zal het schip ‘Doelse Kogge’ zijn – een bijna 700 jaar oud historisch radertje van de Hanze – dat zal worden gerestaureerd en gepresenteerd in een indrukwekkende houten tentoonstellingshal in het midden van de museum.

Nw Maritiem Museum Anwerpen Atelier Kempe Thill

De opening van het museum staat gepland voor 2024.

Projectgegevens

Opdrachtgever: AG Vespa Antwerpen / België
Locatie: Droogdokkenweg 4, 2030 Antwerpen
Design team: Atelier Kempe Thill
Architect: Atelier Kempe Thill architects and planners, Rotterdam + Paris
Architect restauratie: Origin Architecture and Engineering, Brussel
Landschapsarchitect: LAND landschapsarchitecten, Antwerpen
Ingenieur HVAC: Studie10, Lier
Bouwtechniek: Bollinger+Grohmann, Brussel

Team-Kempe-Thill-Maritiem-Museum-Antwerpen-5

Foto's

Reageer op dit artikel