nieuws

MVRDV ontwerpt paviljoen BredaPhoto Festival

Architectuur

Van 5 september tot en met 21 oktober vindt de achtste editie plaats van het internationale BredaPhoto Festival. Ruim 55 gevestigde namen en toptalenten exposeren op vijftien binnen- en buitenlocaties in het historische centrum van Breda en het Belcrumgebied. In samenwerking met MVRDV bouwt de organisatie een expositie-paviljoen op de Chassé Promenade. Bezoekers kunnen The Infinity Path bewandelen en van verschillende kanten de fotografie in het paviljoen bekijken.

Het thema van de achtste editie van het festival is ‘To Infinity and Beyond’. Het festival wil op een artistiek innovatieve en uitdagende manier fotografie ook presenteren in samenhang met andere kunstvormen. Meest recente voorbeeld hiervan is een door MVRDV ontwikkelde landmark op het Chassé parkeerdek waarop tijdens het festival XXL foto’s werden getoond gespannen op hoge steigerconstructies. De festivalorganisatie schakelde MVRDV in om het parkeerdek een make-over te geven waardoor het nog meer dan voorheen het middelpunt van het festival wordt.

The Infinity Path

MVRDV ontwierp The Infinity Path. Een tijdelijk openluchtmuseum en een tijdelijk landmark voor Breda dat de hele omvang van het plein op de Chassé Promenade beslaat. De open structuur – het paviljoen heeft geen dak – geeft met zijn wanden ruimte aan de fotografie van het festival. Totaal wordt de installatie zo’n 500 meter lang; het hoogste punt is 6 meter waarmee het een uitkijkpost vormt waar het publiek op kan lopen om de werken vanuit een heel ander perspectief te bekijken.

De installatie in Breda maakt de bijzondere architectuur van het plein zichtbaar, door de patronen en glooiing van het plein te volgen. MVRDV voegt als het ware een derde dimensie toe aan het lijnenspel van het oorspronkelijke ontwerp van het plein, gemaakt door West 8. Normaal gesproken is dit patroon van lijnen alleen zichtbaar als je van bovenaf op het plein neerkijkt, maar nu wordt het ontwerp letterlijk opgetild en zichtbaar gemaakt. De lijnen vormen hierdoor de wanden van een tijdelijk Bredaas fotomuseum zonder dak.

Breda Photo Festival, 5 september – 21 oktober. Meer informatie

Resultaten voor ‘mvrdv’

Reageer op dit artikel