nieuws

Manifesta 12 Palermo geopend

Architectuur

Manifesta 12 Palermo geopend
Kaart met de verschillende gemeenschappen in Palermo. Beeld OMA

Manifesta 12 Palermo, de Europese nomadische biënnale met de titel ‘The Planetary Garden: Cultivating Coexistence’ is tot 4 november te bezoeken. OMA / AMO’s stadsstudie Palermo Atlas, geleid en geredigeerd door Ippolito Pestellini Laparelli, diende als basis voor de biënnale.

De ‘Palermo Atlas’ is een interdisciplinair onderzoek van OMA over architectuur, archeologie, antropologie, archiefonderzoek, persoonlijke geschiedenissen en media in Palermo. Het onderzoek van OMA gaat als blauwdruk dienen voor Palermo om zijn toekomst te plannen om ervoor te zorgen dat Manifesta 12 een echt langetermijneffect voor de inwoners van Palermo heeft.

Manifesta 12 Palermo onderzoekt aan de hand van het werk van 50 kunstenaars,  co-existentie in een wereld die wordt bewogen door onzichtbare netwerken, transnationale privébelangen, algoritmische intelligentie, milieucrisis en steeds groter wordende ongelijkheden. Het kijkt naar deze wereld door de lens van Palermo – een stad op het kruispunt van drie continenten in het hart van de Middellandse Zee.

The Planetary Garden: Cultivationing Coexistence heeft drie hoofdgedeelten: Garden of Flows, Out of Control Room en City on Stage. Garden of Flows onderzoekt het concept van toxiciteit, het leven van planten en de tuincultuur in relatie tot de hulpbronnen van de planeet en het algemeen welzijn. Out of Control Room wil de onzichtbare netwerken van digitale stromen tastbaar maken. City on Stage drukt de gelaagde aard van Palermo uit.

Casa del Mutilato. Beeld: Manifesta. Foto door Cave Studio

Out of Control Room, Casa del Mutilato. Beeld: Manifesta. Beeld Cave Studio

Manifesta, de Europese Nomadische Biënnale, verandert om de twee jaar van locatie – Rotterdam (1996), Luxemburg (1998), Ljubljana (2000), Frankfurt (2002), San Sebastian (2004), Nicosia (2006 – geannuleerd), Trentino-Zuid Tirol (2008), Murcia in dialoog met Noord-Afrika (2010), Limburg (2012), St. Petersburg (2014) en Zürich (2016). De komende edities vinden plaats in Palermo (2018) en Marseille (2020).

Manifesta 12 Palermo, Orto Botanico door Isabella Paghera. Foto Cave Studio

Manifesta 12 Palermo, Garden of Flows, Orto Botanico door Isabella Paghera. Beeld Cave Studio

Inherent aan het nomadische karakter van Manifesta is de wens om het psychologische en geografische grondgebied van Europa te verkennen, verwijzend naar grenslijnen en concepten. Dit proces beoogt een nauwere dialoog tot stand te brengen tussen bepaalde culturele en artistieke situaties en de bredere, internationale gebieden van hedendaagse kunst, theorie en politiek in een veranderende samenleving. Manifesta heeft een pan-Europese roeping en bij elke editie heeft het met succes kunstenaars, curatoren, jonge professionals en stagiairs uit wel 40 verschillende landen gepresenteerd.

De biënnale in Palermo is mede-samengesteld door Bregtje van der Haak, Nederlandse journalist en filmmaker; Andrés Jaque, Spaanse architect en onderzoeker; Ippolito Pestellini Laparelli, een in Sicilië geboren architect en partner van OMA, Rotterdam en Mirjam Varadinis, Zwitserse curator van de beeldende kunst.

Reageer op dit artikel