nieuws

HIP – Hamburgs innovatiepark door MVRDV krijgt vorm

Architectuur

HIP – Hamburgs innovatiepark door MVRDV krijgt vorm
Het masterplan voorziet in de ontwikkeling van het havengebied waarin conferentiehallen, kantoren, laboratoria en onderzoeks- en parkeerfaciliteiten zijn voorzien. Beeld: MVRDV

In Hamburg is ceremonieel de eerste steen gelegd van de Hamburg Innovation Port, kortweg HIP. MVRDV ontwierp het masterplan voor de 20.000 m2 tellende binnenhaven van Hamburg in opdracht van HC Hagemann, een van de oudste bouwmaatschappijen van Duitsland.

Tekst: MVDRV

De ceremoniële start van de bouw (in aanwezigheid van lokale politici, de opdrachtgever en het hoofd van de Technische Universität Hamburg (TUHH) luidt een belangrijke fase in van dit nieuwe innovatiepark waarvoor MVRDV het masterplan ontwierp. Met HIP krijgt Hamburg een nieuwe hotspot die economie en wetenschap verbindt. Het gebied, dat is opgedeeld in meerdere kavels, is dicht bebouwd, waardoor het totale vloeroppervlakte straks liefst 60.000m2 zal bedragen. Een deel hiervan is gereserveerd voor laboratoria en onderzoeksfaciliteiten. Het gebied zal ook bijzonder geschikt zijn als vestigingsplek voor start-ups.

MVRDV_HIP

De daken van sommige gebouwen in de Hamburg Innovation Port zijn deels groen en kunnen worden gebruikt voor terrassen en zonnepanelen. Beeld MVRDV

De ambitie van Hamburg is om zich te ontwikkelen tot kenniscentrum en innovatie-metropool van Europa. Dat komt met HIP weer een stap dichterbij. Met het project worden bovendien 2.500 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd.

HIP is opgedeeld in vier delen, waarbij een goede doorgang van stad naar de kade zal worden gewaarborgd. Bijzonder is ook het drijvende zwembad in het Ziegelwies-kanaal, waarmee dit kanaal bij de wijk wordt getrokken. Met de constructie hiervan wordt nog dit jaar gestart.

Het masterplan van MVRDV voorziet in een architectonisch divers gebied waarin ook conferentiehallen en kantoren zijn bedacht, met daken die deels zullen zijn voorzien van terrassen en zonnepanelen. Eén pand zal deels dienstdoen als parkeergarage om het gebied zo autoluw mogelijk te houden. De gebouwen worden met elkaar verbonden via transparante loopbruggen en hebben dezelfde lichtgekleurde gevels om te zorgen voor eenheid. Tegelijk zal elk pand uniek zijn en een eigen identiteit krijgen.

MVRDV werkte voor HIP samen met architectenbureau morePlatz uit Berlijn. De oplevering van de eerste fase wordt verwacht in het voorjaar van 2019.

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel