nieuws

Bjarne Mastenbroek winnaar Babel Architectuurprijs 2018

Architectuur

De Babel Architectuurprijs 2018 is gewonnen door Bjarne Mastenbroek uit Amsterdam voor zijn ontwerp van de ‘skewed stolp’ in Jisp. Met behoud van het karakteristieke beeld heeft architectenbureau SeARCH een oude boerderij tot een modern en comfortabel woonhuis getransformeerd, zo schrijft de jury.

Eerder dit jaar nomineerde het Zaans architectuurplatform Babel negen bijzondere gebouwen. De onafhankelijke jury onder voorzitterschap van architect Hans van Heeswijk koos unaniem voor de stolp. “Bij de andere inzendingen hebben we beslist goede ideeën gezien, maar vertoonde de uitvoering te vaak tekortkomingen.”

Skewed-Stolp_SeARCH

foto: Ossip

Niet alleen is volgens de jury het idee voor de Skewed stolp goed. De opgave past bij de stijl van SeArch, aldus Van Heeswijk. “De architect is door de particuliere opdrachtgever niet gevraagd een iconisch ontwerp te leveren, maar om een boerderij in te passen in zijn omgeving.” Bjarne Mastenbroek heeft, zo zegt de juryvoorzitter, vervolgens in materialen, details en zichtlijnen een voorbeeldige uitwerking gerealiseerd. Verder heeft de jury waardering voor de zekere eigenwijsheid in het ontwerp. “De ruimtelijkheid van de woning is bijzonder. Het gebouw heeft bijvoorbeeld twee trappen. Daardoor ontstaat een ruimtelijk circuit en krijgt de woning nog meer kwaliteit. Kortom: alles is goed.”  De stolp is gebouwd door bouwbedrijf De Nijs.

Skewed-Stolp_SeARCH

foto: Ossip

Bezorgdheid

Tijdens de beoordeling van de negen genomineerde gebouwen is bij de jury bezorgdheid ontstaan over de kwaliteit van de openbare ruimte in Zaanstad. “De gemeente moet veel meer verantwoordelijkheid nemen voor het publieke domein”, aldus de jury. Zo ontbeert het gebied rond de Zaandijkerkerk en brouwerij Hoop in Zaandijk nog teveel samenhang en kwaliteit. Soortgelijke zorgen heeft de jury bij het onlangs aan een ontwikkelaar verkochte Hembrugterrein. “Als daar de samenhang, de routing en het parkeren niet gestructureerd wordt opgelost, dan wordt het hele gebied straks een teleurstelling.”

De Babel Architectuurprijs 2018 – een ontwerpstudie voor een mijmerplek aan de Zaan- is vrijdagmiddag 22 juni door Rob Berkhout, locoburgemeester van Wormerland overhandigd aan de architect. Met de uitreiking van de prijs wil Babel stimuleren dat nog veel meer oudere gebouwen een nieuw leven krijgen. In 2020 staat de volgende editie op de planning.

Meer resultaten van SeARCH

 

Foto's

Reageer op dit artikel