nieuws

Zwitsers paviljoen krijgt Gouden Leeuw Biënnale Venetië

Architectuur

Afgelopen weekeinde is in Venetië de 16de Internationale Architectuur Biënnale officieel geopend. Het thema van dit jaar is ‘Freespace’. Zwitserland en Groot Brittanië gingen er met de prijzen vandoor.

De Gouden Leeuw voor het beste Nationale Paviljoen is toegekend aan het Zwitserse paviljoen met als thema ‘Svizzera 240: House Tour’. In dit paviljoen worden de bezoekers meegenomen op een rondleiding door een leeg appartementengebouw waarbij het perspectief, de schaal en dimensies van de vertrekken voortdurend veranderen. Met het paviljoen vestigen de ontwerpers de aandacht op de rol die een interieur speelt in ieders leven.

British Council Beeld Helene Binet

Huiselijke ruimte

De jury bestaande Sofía von Ellrichshausen (voorzitter, Argentinië), Frank Barkow (USA), Kate Goodwin (Australië), Patricia Patkau (Canada) en Pier Paolo Tamburelli (Italië) sprak van een boeiende architectonische installatie die op een plezierige manier kritische schaal-issues in de huiselijke ruimte aanpakt.

British Council Beeld Helene Binet

Verzonken wereld

Een speciale vermelding kreeg het Britse paviljoen ‘Island’ waarin met een steigerbouw rond het paviljoen op het dak een nieuwe publieke ruimte is gecreëerd, terwijl het interieur geheel leeg is gelaten. In deze ruimte, metaforisch gezien een verzonken wereld onder het eiland op het dak,  worden gedurende de looptijd van de Biennale discussie en debatten gehouden.

Beeld Harm Tilman

Overige prijzen

Daarnaast vielen Eduardo Souto de Moura (Porto, Portugal) en  Jan de Vylder, Inge Vinck, Jo Taillieu (Gent, België) vanwege hun verbluffende bijdragen aan de hoofdtentoonstelling ‘Freespace’ in de prijzen. Speciale vermeldingen gingen naar Andra Matin (Jakarta, Indonesië) en Rahul Mehrotra (Mumbai, India; Boston, USA). Eerder was al bekend gemaakt dat de Golden Lion for Lifetime Achievement dit keer naar Kenneth Frampton (Groot Britannië) zou gaan.

Reageer op dit artikel