nieuws

Zuringhof en Urban Lofts winnen VKG Architectuurprijs 2018

Architectuur

Op maandag 28 mei zijn in theater De Kom te Nieuwegein de VKG Architectuurprijzen 2018 uitgereikt. In de categorie Renovatie is Zuringhof door De Vierde Toren als winnaar uitgeroepen. En in de categorie Nieuwbouw ontving Urban Lofts door Global Architects de prijs. Marquart Architecten ging er met de Publieksprijs vandoor voor het project Woonlandschap de Leyhoeve.

Zuringhof wint Renovatieprijs

De winnaar van de VKG Architectuurprijs 2018 in de categorie Renovatie is Zuringhof in Tilburg door architectenbureau De Vierde Toren. Bij dit Nul Op de Meter-project is met behulp van minimale middelen een maximaal resultaat bereikt. Tegen de bestaande gevel is een isolerende schil aangebracht, terwijl voor de entree een vrijstaande luifel is geplaatst.

De jury kiest voor een kleine ingreep die een voorbeeld vormt voor de grootste opgave van Nederland. De geveltransformatie is volgens de jury zeer geslaagd te noemen. Het project is met veel zorg en aandacht gedetailleerd. Volgens de jury ligt het voor de hand de rest van de wijk ook op deze manier te renoveren.

Urban Lofts wint Nieuwbouwprijs

In de categorie Nieuwbouw van de VKG Architectuurprijs 2018 wint Urban Lofts in Zwaag door Global Architects. Dit woonblok bestaat uit negentien appartementen die in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) zijn ontwikkeld. Flauw hellende dwarskappen en de bereikte variatie in metselwerk en kleur suggereren een per pand georganiseerd woonprogramma.

Urban Lofts toont wat de mogelijkheden zijn van kunststof kozijnen. De hoge kozijnen liggen terug en zijn in combinatie met het metselwerk in blokverband op een fraaie manier verwerkt in het architectonische beeld. De jury spreekt haar waardering uit voor de ogenschijnlijke eenvoud van dit ontwerp.

Publieksprijs

Naast de juryprijzen is er ook een VKG Publieksprijs toegekend, waarvoor vijf projecten genomineerd waren. Deze projecten zijn op de VKG Keurmerk website geplaatst met de mogelijkheid voor het publiek om op deze projecten te stemmen. Het publiek heeft uiteindelijk Woonlandschap de Leyhoeve in Tilburg door Marquart Architecten als winnaar uitgeroepen.

Woonlandschap De Leyhoeve in Tilburg door Marquart Architecten

Woonlandschap De Leyhoeve in Tilburg door Marquart Architecten

VKG Architectuurprijs 2018

Met de VKG Architectuurprijs 2018 wordt binnen de opgaven van nieuwbouw en renovatie de aandacht gevestigd op het kunststof kozijn als een serieus alternatief voor te kiezen kozijnmaterialen. Doel van de prijs is het duurzame en kwalitatieve gebruik van kunststof elementen in architectuur te bevorderen. De doelgroep bestaat uit architecten, architectenbureaus en opdrachtgevers.

De jury van deze editie bestaat uit Rick Wessels (voorzitter, Biq architecten), Mark Graafland (Bureau Kroner architecten), Bart van Kampen (de Zwarte Hond), Albert Zegelaar (VKG) en Harm Tilman (secretaris, de Architect).

Wil je meer weten over de winnaars en genomineerde projecten? Lees er alles over in het digimagazine VKG Architectuurprijs 2018.

Lees ook

Reageer op dit artikel