nieuws

ZJA en Sweco kandideren zich voor Fornebubanen Oslo

Architectuur

ZJA en Sweco kandideren zich voor Fornebubanen Oslo
Copyright: Fornebubanen: Norconsult + Ruter

Voor het ontwerp van de zes nieuwe stations langs de Fornebu metrolijn (‘Fornebubanen’) in Oslo is door de stad een ontwerpcompetitie georganiseerd. Een team bestaande uit Sweco Noorwegen, Sweco Architecten en ZJA Zwarts & Jansma Architecten is een van de veertien kandidaten die zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de competitie. De Fornebu metrolijn is het grootste project voor de ontwikkeling van de metro van de afgelopen tijd in Oslo.

De nieuwe metrolijn zal ongeveer 8,2 km lang zijn en zich uitstrekken van Fornebu Center tot Majorstuen in Oslo. Zes nieuwe stations zullen langs de lijn worden ontworpen en gebouwd: twee stations in Oslo bij Vækerø en Skøyen, vier stations in Bærum waaronder Fornebu Centre, Flytårnet en Arena en een station in Lysaker. De reistijd vanaf het centrum van Fornebu naar Majorstuen wordt ongeveer 12 minuten.

In totaal zijn 85 aanvragen van verschillende Noorse en internationale kantoren ingediend voor deelname aan de ontwerpcompetitie. De Noorse Associatie van Architecten (NAL) is bij het proces betrokken en zal de jury helpen bij het beoordelen van de ingediende voorstellen.

De deadline voor het indienen van de ontwerp- en architectuurvoorstellen van de stations is eind juni 2018. Daarna zal een jury de ingediende voorstellen beoordelen en beslissen wie een contract krijgt voor het ontwerpen van een station. Elk station is een afzonderlijke ontwerp en ontwerpcompetitie en er wordt één winnaar toegekend voor elk station.

 


Reageer op dit artikel