nieuws

Nieuwe loot aan Rotterdamse hoogbouw

Architectuur

Nieuwe loot aan Rotterdamse hoogbouw

Het monumentale Rotterdamse hoofdpostkantoor aan de Coolsingel wordt uitgebreid met een 150 meter hoge toren. Dat meldt het college van B en W in een brief aan de gemeenteraad. Het leegstaande Rijksmonument krijgt zelf een opknapbeurt. Het ontwerp voor het plan komt van het Amerikaanse architectenbureau ODA en bevat 230 hotelkamers en 300 appartementen.

Volgens de plannen van ontwikkelaar Omnam Investment Group verrijst de woontoren aan het Rodezand, tegenover het Timmerhuis. Verder is een omgevingsvergunning aangevraagd voor herontwikkeling van het monumentale pand. Het plan voorziet in een gemengd programma met woonfuncties, horeca, een vijfsterrenhotel en winkelruimtes.

De Rotterdamse Welstandscommissie buigt zich deze week over het plan. De gemeente is tegelijkertijd gesprekken gestart met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed over de herontwikkeling van het Rijksmonument.

Plannen Postkantoor Rotterdam Van Berkel

Impressie afgeketste plannen van Ben van Berkel voor het Postkantoor in Rotterdam

Plan ambitieuzer dan eerder ontwerp uit 2008

Het plan van Omnam Investment Group is beduidend ambitieuzer dan een eerder ontwerp uit 2008 van Ben van Berkel (UN Studio). Dat bevatte een toren van 100 meter. In de crisis sneuvelde dit plan. De huidige ontwikkelaar nam het gebouw in 2016 over voor 17,5 miljoen euro.

Vooral de restauratie van het monumentale hoofdpostkantoor maakt het project complex. Het bouwwerk uit 1923 met zijn kenmerkende 22,5 meter hoge koepelhal geldt als een van de meest vooraanstaande monumenten van Rotterdam. In 2008 waren alleen al de kosten van de restauratie van het monument begroot op 70 miljoen euro.

Architect WP Hoogbouw

Lees meer over de hoogbouwplannen in onder andere Rotterdam in ons onlangs verschenen Whitepaper

Reageer op dit artikel