nieuws

Nieuwe brug in Boedapest van de hand van UNStudio

Architectuur

UNStudio is in samenwerking met Buro Happold Engineering de winnaar van de ontwerpprijsvraag voor een nieuwe brug in Boedapest. Het ontwerp van Ben van Berkel verbindt straks de wijken Ujbuda en Csepel, twee nieuwe districten in het zuidelijk deel van de stad.

De tuibrug van 500 meter gaat 220 meter overspannen. Behalve auto’s is het de bedoeling dat ook voetgangers, trams en fietsers gebruik kunnen maken van de oversteek. Door de nieuwe brug worden de bruggen in het centrum ontlast met 55.000 auto’s per dag.

UNStudio Brug Boedapest

UNStudio Brug Boedapest

De brugpylonen krijgen door de aangebrachte glanzende coating, onder invloed van licht een wisselende verschijning. Gebruikers van de brug kunnen zonder belemmeringen de wijde omgeving bekijken.

Ben van Berkel: De brug moet fungeren als duidelijke toeganspoort tot de stad, als een uitnodigend gebaar.

Juryrapport

Uit het juryrapport: “Het samenhangende ontwerp en de verlichting van de brug zorgen voor een elegant uitzicht. Deze brug is Boedapest waardig.”  Ook is de de jury lovend over het idee om de brug meteen vanaf het water op het vasteland te laten landen zodat geen extra viaducten nodig zijn en de brug vriendelijker oogt.

UNStudio Brug Boedapest UNStudio Brug Boedapest

Wanneer de brug af is, is niet bekend.


Resultaten voor ‘UNStudio’

Reageer op dit artikel