nieuws

MVRDV maakt van Piramide van Tirana een innovatieve hotspot

Architectuur

Onlangs is het nieuwe ontwerp van MVRDV voor de Piramide van Tirana onthuld. MVRDV bedacht een complete transformatie voor het gebouw uit 1988, waarbij de piramide wordt omgevormd tot centrum voor technologie, kunst en cultuur. De oplevering is gepland in 2019.

MVRDV maakt van Piramide van Tirana een innovatieve hotspot

De piramide is gevestigd in het centrum van Tirana en was oorspronkelijk een museum. Het ontwerp was in handen van een groep architecten, onder wie de dochter van de omstreden communistische Albanese leider Enver Hoxha, naar wie het museum werd vernoemd. Het gebouw kreeg daarna verschillende bestemmingen; het was onder meer een NAVO-basis tijdens de Balkanoorlogen en een nachtclub.

Het voormalige Enver Hoxha-museum ligt in het centrum van Tirana en was de afgelopen jaren niet meer in gebruik. Beeld: Gent Onuzi

Met zijn unieke silhouet is de piramide een opvallend baken in de stad. De afgelopen tien jaar was het gebouw echter gesloten. De ruïne werd een favoriete hangout-plek voor de jeugd van Tirana, vooral de top van de piramide was populair. Dit informele gebruik krijgt straks een officiële plek in het ontwerp van MVRDV: de hellingen zullen worden gebruikt voor evenementen. Straks zullen alle bezoekers naar het dak kunnen lopen.

Piramide_Tirana_MVRDV

De hellingen van het gebouw zullen toegankelijk worden gemaakt voor het publiek en zijn bruikbaar voor evenementen. Beeld: MVRDV

MVRDV_Tirana_Piramide

‘Het is zonde dat zo’n schitterend gebouw de afgelopen jaren zo is verwaarloosd,’ zegt Winy Maas, medeoprichter van MVRDV. ‘De piramide zal dankzij de transformatie een innovatieve hotspot worden, en een educatief centrum voor tieners.Het gebouw heeft een sterk symbolische lading; oudere generaties zullen zich de evenementen herinneren die plaatshadden in communistische tijden, voor de huidige generatie zal het een feestelijke plek worden voor concerten en bijeenkomsten.’ ‘We zullen het gebouw opener maken en meer verbinden met de omgeving en het park.Helemaal bovenop de piramide kunnen bezoekers straks genieten van een prachtig uitzicht op Tirana.’

Ondanks het vele glas in de gevel, komt het huidige gebouw gesloten over. In het ontwerp van MVRDV zal de begane grond naar alle kanten open en toegankelijk zijn. Hierdoor zal het atrium ook veranderen in een lichte, aantrekkelijke ruimte en ook de andere ruimtes worden meer uitnodigend. De hoogte van het atrium maakt het mogelijk om hier bomen en ander groen te plaatsen. De betonnen constructie van het dak wordt toegankelijk voor bezoekers. Hier kunnen ook kunstinstallaties of andere tijdelijke constructies worden geplaatst.

De transformatie moet de Piramide van Tirana toekomstbestendig maken. Het is daarnaast een manier om het gebouw terug te geven aan de stad en zijn inwoners. Volgens burgemeester Erion Veliaj zal dit ontwerp het bestaande gebouw compleet veranderen in een multifunctioneel centrum en leerinstituut voor technologie en design. Op die manier wordt de piramide weer aantrekkelijk. Niet alleen voor Albanië, maar voor de hele regio.

MVRDV_Tirana

MVRDV tranformeert de Piramide van Tirana tot centrum voor technologie voor jongeren. Beeld: Gemeente Albanië

MVRDV werkt aan dit project in opdracht van de stad Tirana. De transformatie maakt onderdeel uit van een project dat wordt geleid door een Albanees-Amerikaans ontwikkelingsfonds en TUMO, dat zich richt op het vergroten van de digitale vaardigheden van Albanese jongeren.

Tekst: MVRDV


 

Resultaten voor ‘mvrdv’

Reageer op dit artikel