nieuws

Impressies Gasklockan Stockholm door Herzog & de Meuron

Architectuur

Herzog & de Meuron en Oscar Properties tonen de eerste beelden van de Gasklockan in Hjorthagen in het noordoosten van Stockholm, Zweden. Het gebouw komt in een landschap te staan dat is gecreëerd door Piet Oudolf, LOLA landscape architects en Oscar Properties.

Gasklockan wordt een knooppunt in de culturele omgeving van Stockholm Royal Seaport (Norra Djurgårdsstaden). Het nieuwe appartementencomplex vervangt Gasklocka 4, een rond plaatstaalgebouw uit de jaren 1930 dat Stockholm vele tientallen jaren van energie voorzag. Op 90 meter heeft het ontwerp van Herzog & de Meuron dezelfde hoogte als het oude industriële gebouw.

Gasklockan Stockholm. Impressie Herzog & de Meuron

Uitzicht Gasklockan. Beeld Herzog & de Meuron

Gasklockan. Impressie Herzog & de Meuron

Gasklockan. Beeld Herzog & de Meuron

Net als het oude gebouw is de basisvorm van Gasklockan rond met uitstekende v-vormige armen. Elke v-vorm komt overeen met een appartement, in totaal 317, lijkend op een geplande villa, alleen dan hoog boven de grond. Deze  architectonische opzet maximaliseert de hoeveelheid natuurlijk licht in de appartementen, die een verreikend uitzicht op de stad, de archipel en Djurgården bieden.

Gasholder Herzog de Meuron

Slaapkamer. Beeld: Oscar Properties

Keukn Gasklockan. Beeld Oscar Properties

Keuken. Beeld: Oscar Properties

Badkamere Gasklockan. Impressie Oscar Properties

Badkamer. Beeld: Oscar Properties

De begane grond krijgt een groot atrium als entree, een Deli, kantoorruimte voor creatieve bedrijven en ruimtes voor samengestelde exposities tot services voor de bewoners van het gebouw.

Gasklockan maakt deel uit van het stadsontwikkelingsproject Stockholm Royal Seaport, het gebied biedt plaats aan 12.000 woningen en 25.000 werkplekken.De bouw van het ontwerp van Herzog & de Meuron moet eind dit jaar beginnen. De oplevering wordt verwacht in 2022.

LOLA Oudolf Gasklockan Stockholm

Het landmeterlandschap van Piet Oudolf, LOLA Landscapes Architects en Oscar Properties


Resultaten voor ‘Herzog & de Meuron ‘

Reageer op dit artikel