nieuws

DvdA 2018: Amsterdam viert de Noord/Zuidlijn

Architectuur

De Dag van de Architectuur vindt plaats in het weekend van 1 juni. Met de DvdA willen de deelnemende architectuurcentra de liefde voor het vak bekend maken bij een groter publiek. In elke stad wordt het landelijk thema: de Stad voor Morgen, uitgewerkt naar een programma met lokale accenten. Amsterdam gaat zelfs een stapje verder, zij vieren drie zondagen in juni de oplevering van Noord/Zuidlijn.

DvdA 2018: Amsterdam viert de Noord/Zuidlijn

Elke zondag staat het gebied rondom één (toekomstig) metrostation van de Noord/Zuidlijn centraal, zo kun je op zondag 10 juni de ontwikkelingen in Amsterdam Noord rondom Metrohalte Noorderpark ontdekken. Ga hiervoor mee met de fietstocht door het Noorderpark, volg een lezing van Bas Kok in de Gele Pomp over zijn nieuwste boek Metromorfose: Hoe de Noord/Zuidlijn Amsterdam verandert en ga langs bij Arons & Gelauff architecten en leer wat zij naast De Pontsteiger nog meer ontworpen hebben.

Zicht vanaf het viaduct richting het IJtunneltrace. Beeld: Marion Golsteijn via wikipedia.org

Zicht vanaf het viaduct richting het IJtunneltrace. Beeld: Marion Golsteijn via wikipedia.org

Het station, een ontwerp van Benthem Crouwel Architekten, heeft een eilandperron van ca.125 meter lang en ca. 10 meter breed. Ter plaatse van de enige toegang aan de noordzijde verbreedt het perron zich tot circa 14 meter. Tevens zal er een klein busplatform worden aangelegd. Het is het laatste station voor het eindpunt Noord. Men verwacht een aantal van 33.000 in- en uitstappende reizigers per dag op dit station. Vanaf dit station zal de metro onder het IJ doorgaan naar het Centraal Station.

Aanvankelijk zou alleen de entree van het station voorzien worden van een overkapping. Op het perron waren eenvoudige abri’s en windschermen gepland. In 2013 werd alsnog besloten ook een groot deel van het perron te overkappen.

Metrostation Noorderpark Noord/Zuidlijn Amsterdam

Metrostation Noorderpark Noord/Zuidlijn Amsterdam met brug 490 over metrobaan en snelweg Nieuwe Leeuwarderweg. Beeld: Maron Golsteijn

Het station ontleent zijn naam aan het Noorderpark. Het Noorderpark is ontstaan door het samenvoegen van twee parken: het Florapark en het Volewijckspark De aanleg van de Noord/Zuidlijn vormde de aanleiding tot de samenvoeging. Andere publiekstrekkers die in de buurt liggen zijn onder andere het EYE museum en de TolHuisTuin. De verwachting is dat dagelijks zo’n 33.000 reizigers gebruik maken van dit station.

Naast lezingen van Benthem Crouwel Architects openen diverse panden en architectenbureaus hun deuren. Ook zijn er wandelingen, fietstochten en rondleidingen door nabijgelegen buurten en gebouwen.

Op 17 juni is het de beurt aan Metrohalte Centraal Station en op 24 juni Metrohalte Station-Zuid.

Meer info over de Noord/Zuidlijn vind je onder andere op de website: Wij nemen je mee

Dag van de Architectuur Amsterdam stelt per zondag van de maand van de Architectuur 3×2 tickets beschikbaar. Kijk hier voor meer info.


Resultaten voor Noord/Zuidlijn

Reageer op dit artikel