nieuws

Dag van de Architectuur 2018: Utrecht

Architectuur

Op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 juni viert Utrecht de De Dag van de Architectuur 2018. Ook in Utrecht wordt vooruitgekeken op de stad van morgen waarin Utrecht groeit. Daarmee verandert het stedelijk landschap met de dag. Duizenden nieuwe woningen zijn nodig voor de vele nieuwe inwoners. Overal in de stad wordt gewerkt om de openbare ruimte aangenamer te maken. Minder auto’s voor meer mensen en veel aandacht voor groen. De stad maakt zich klaar voor morgen; gezond, circulair, energieneutraal.

Dag van de Architectuur 2018: Utrecht
©INDYMAH

Op geen andere plek is de groei van de stad meer zichtbaar dan in Leidsche Rijn. Het piepjonge stadsdeel bestaat dit jaar 20 jaar. En dat vieren we met een speciale fietstour, een architectenestafette in het net geopende Leidsche Rijn Centrum en een spraakmakende kunst- en architectuurmanifestatie bij het naastgelegen RAUM. Op Rotsoord kun je de vorig jaar heropende Pastoefabriek bezoeken, een rondleiding bijwonen door de nieuwbouw van de Trip of de prachtig getransformeerde watertoren of de gebiedsexpositie Proeftuin van Vernieuwing van het Stadsinitiatief Rotsoord.

In het Stationsgebied trekt de Dag van de Architectuur samen op met De Dag van de Bouw. Hijskranen maken plaats voor een levendig nieuw Stationsplein met een iconisch hagelwit bollendak. Aan de andere kant van de sporen zijn het duurzaam getransformeerde Rijkskantoor De Knoop en circulair paviljoen The Green House nog maar net geopend. De architecten van CEPEZED en Albron vertellen je graag over hun zoektochten tijdens dit circulaire avontuur in bouwproces, exploitatie en keuken. Ook zijn een aantal bijzonder Utrechtse iconen geopend zoals het duurzaam getransformeerde a.s.r Hoofdkantoor, met dit jaar ook aandacht voor de bijzondere kunst- en erfgoedcollectie van de verzekeringsmaatschappij. Na de Villa Jongerius is nu ook het schitterende Jongerius Kantoor duurzaam gerenoveerd en open voor publiek. In het werkspoorkwartier kun je kennismaken met het Hof van Cartesius, creatieve hub en proeftuin van de circulaire economie. Vorig jaar was de grond net bouwklaar, nu is er volop leven in het volledig duurzaam gebouwde Hof.

DvdA 2018_Utrecht

1 juni: Pecha Kucha Night

Ter gelegenheid van de Dag van de Architectuur Utrecht opent het weekend met een speciale stadsmakers editie van Pecha Kucha Night Utrecht. Tijdens deze thematische editie vragen we 12 makers van de stad op het podium. Architecten, onderzoekers, schrijvers, kunstenaars geven hun visie op het Utrecht van morgen en presenteren hun ideeën om de leefomgeving leuker, aantrekkelijker of aangenamer te maken. Deze editie van PKNU vindt plaats bij restaurant LE:EN op Rotsoord. We sluiten de avond met een drankje en een dj. Bijwonen? De redactie verloot gratis toegangskaarten voor de Pecha Kucha Night.

In Filmtheater ’t Hoogt kun je naar Jacques Tati’s magnum opus waarin Monsieur Hulot verstrikt raakt in een kil en geestdodend Parijs vol staal- en glasarchitectuur. Voor de opnamen liet Tati een filmstad bouwen: ‘Tativille’.

Hij filmde voornamelijk totaalshots (breedbeeld), waarin de personages lijken te verdrinken. Playtime werd ooit verguisd door de filmkritiek, maar wordt inmiddels alom beschouwd als een meesterwerk. Met ongekende precisie en droge humor schetste Tati de modernistische grootstad van de toekomst.

Jacques Tati (Frankrijk, 1967, 125 minuten, Frans gesproken, Nederlands ondertiteld). Digitale restauratie.
3 juni, aanvang: 15.00 uur, Filmtheater ’t Hoogt. Meer info

Het volledige programma van de Dag van de Architectuur in Utrecht vind je in het programmaoverzicht.

Reageer op dit artikel